Pasaulē
2009. gada 7. decembris, 10:45

Rumānijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs

Jauns.lv

Rumānijā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ar nelielu balsu pārsvaru ir uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs Trajans Besesku, liecina pirmdien paziņoti oficiālie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 95 procentos balsošanas iecirkņu.

 Saskaņā ar šiem Centrālā vēlēšanu biroja paziņotajiem rezultātiem Besesku ieguvis 50,43 procentus balsu, bet Sociāldemokrātiskās partijas līderis, bijušais ārlietu ministrs Mirča Džoane - 49,57 procentus.

Gan Besesku, gan Džoane svētdienas vakarā paziņoja par savu uzvaru vēlēšanu otrajā kārtā. Trīs no četrām nobalsojušo vēlētāju aptaujām liecināja par Džoanes uzvaru, bet institūta CSOP rīkotā aptaujā gan Džoane, gan Besesku bija ieguvuši 50 procentus balsu.

Sabiedriskās domas aptaujas pirms vēlēšanu otrās kārtas liecināja, ka tajā gaidāma Džoanes uzvara. Saskaņā ar sabiedriskās domas pētījumu firmas INSOMAR aptaujas rezultātiem par Džoani bijuši gatavi balsot 54% vēlētāju, bet par Besesku - 46%.

Prezidenta vēlēšanu uzvarētājam būs jāatrisina politiskā krīze, kas valstī izveidojusies pēc premjera Emīla Boka mazākuma valdības krišanas oktobrī. Parlaments izteica valdībai neuzticību saistībā ar tās iecerēto pensiju reformu, kas nepieciešama, lai Starptautiskais valūtas fonds (SVF) piekristu tam, ka Rumānijai tiek piešķirta starptautiskā aizdevuma kārtējā daļa 1,5 miljardu eiro (viena miljarda latu) apmērā. Jaunu valdību izveidot līdz šim nav izdevies.

Jaunas valdības iespējami ātra izveidošana nepieciešama, lai Rumānija saņemtu nākamo SVF maksājumu. SVF pēc valdības krišanas iesaldēja sarunas par nākamā maksājuma saņemšanu, līdz Bukarestē tiks izveidots jauns ministru kabinets.

BNS