Pasaulē
2009. gada 8. decembris, 09:25

ES padziļinās attiecības ar Serbiju

Jauns.lv

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien vienojās padziļināt attiecības ar Serbiju, Nīderlandei atsakoties no ieturētās nostājas pret Belgradu, ziņo diplomāti.

ES jau 18 mēnešus bija apturējusi sarunas ar Serbiju sakarā ar Belgradas ierobežoto sadarbību ar Starptautisko krimināltiesu.

Nīderlande, kur atrodas Starptautiskā krimināltiesa, bija vienīgā no 27 ES dalībvalstīm, kas turpināja bloķēt ES vienošanos ar Serbiju par tirdzniecību un palīdzību.

Taču pēc ANO pagājušajā nedēļā izdotā ziņojuma par Serbijas progresu sadarbībā ar Starptautisko krimināltiesu Nīderlande ir piekritusi piekāpties.

Tomēr ES vēl nav gatava pilnībā aktivizēt Stabilizācijas un asociācijas līgumu, kas tiek uzskatīts par pirmo oficiālo soli ceļā uz iestāju ES.

Kā jau ziņots, ANO galvenais kara noziegumu prokurors Seržs Bramercs izdeva paziņojumu, atzinīgi novērtējot Serbijas panākto progresu sadarbība ar Starptautisko krimināltiesu.

Tomēr savā ziņojumā ANO Bramercs norāda, ka Serbijai jāturpina meklēt divus bēguļojošos apsūdzētos. Tie ir Bosnijas serbu militārais līderis Ratko Mladičs un Gorans Hadžičs, kuru meklē par kara noziegumiem Horvātijā.

Belgrada cer, ka lielā mērā pozitīvais ziņojums palīdzēs atbloķēt Serbijas cerības pievienoties Eiropas Savienībai (ES). Tās pagājušajā gadā iesaldēja Nīderlandes valdība, kas pieprasa aizturēt bēguļojošos.

Serbijas valdība ar aizturētu elpu gaidīja šo jaunāko ziņojumu, vēloties, lai galvenais prokurors labvēlīgi novērtētu Belgradas darbību.

Bramerca secinājums ir līdz šim vispozitīvākais, taču viņš norādīja, ka Serbijai jāturpina centieni atrast divus pēdējos bēgļus, kuriem izvirzītas apsūdzības par deviņdesmitajos gados izdarītajiem noziegumiem.

Savā ziņojumā Bramercs raksta: "Serbijas sadarbība ar manu biroju ir progresējusi. Prokuratūras prasības iepazīties ar dokumentiem tiek izpildītas ātrāk un efektīvāk (...). Serbijai jāturpina šie pūliņi ar skaidru mērķi aizturēt bēgļus."

Tomēr maģiskie vārdi "pilna sadarbība" netika izteikti. Šī ir tā frāze, ko Nīderlande pieprasīja, lai atbloķētu pagaidu tirdzniecības līgumu, kas ir priekštecis Serbijas kārotajām sarunām par pievienošanos ES.

Nīderlandes valdība iesaldēja līgumu pagājušajā gadā, pieprasot, lai Serbija pierāda savu uzticību, aizturot bēgļus. Tomēr Belgrada - un daudzi arī Briselē - uzskata, ka Serbijas nozīmīgais progress sadarbībā ar tribunālu tagad varētu pārliecināt nīderlandiešus atbloķēt līgumu jau tuvākajā nedēļā.

Tas līdz gada beigām pavērtu ceļu Serbijas oficiālajam iesniegumam kļūt par ES dalībvalsti.

Atbildot uz šo ziņojumu, Serbijas prezidents Boriss Tadičs teica, ka viņa valdība darot visu, kas ir tās varā, lai atrastu abus apsūdzētos.

LETA