Pasaulē
2009. gada 9. decembris, 18:22

Igaunija ir gatava piešķirt trīs miljonus eiro cīņai pret klimata pārmaiņām

Jauns.lv

Igaunijas valdība ir gatava piešķirt jaunattīstības valstīm trīs miljonus eiro (2,1 miljonu latu) laikposmā no 2010. līdz 2012.gadam, lai palīdzētu tām piemēroties klimata pārmaiņām, raksta Igaunijas biznesa avīze "Äripäev".

Faktiski šī nauda paredzēta, lai sagatavotu jaunattīstības valstu sistēmas, kas tām dotu iespēju saņemt vēl lielāku atbalstu cīņai pret klimata pārmaiņām, paskaidroja vides ministrs Jānuss Tamkivi.

Tomēr 2010.gada budžetā nav šāda asignējuma, jo šie trīs miljoni eiro jeb 36 kronas (Ls 1,60) uz vienu Igaunijas iedzīvotāju tiks piešķirti, kad saņēmēji būs atraduši paņēmienu, kā saprātīgi izmantot šo finansējumu.

Eiropas Komisija lēš, ka šīm valstīm patiesībā nepieciešami vismaz 100 miljardi eiro gadā, sākot no 2013.gada, un ES daļa varētu būt no 22 līdz 50 miljardiem eiro.

Vienošanās par šādu atbalstu jaunattīstības valstīm ir viens no tematiem ANO klimata konferencē, kas sākusies Kopenhāgenā un kurā Igauniju pārstāv 20 locekļu delegācija.

Igaunijas sabiedrības attieksme pret klimata jautājumiem ir diezgan remdena. Kā uzskata Tamkivi, tas ir tāpēc, ka mēs dzīvojam reģionā, kuram globālā sasilšana nenesīs tūlītējas radikālas pārmaiņas.

LETA