Pasaulē
2009. gada 10. decembris, 18:35

Eksperts: Medvedeva cerības par jaunām attiecībām ar Baltiju ir sabiedrisko attiecību triks

Jauns.lv

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva paustās cerības par jaunām attiecībām ar Baltijas valstīm ir sabiedrisko attiecību triks, kas, visdrīzāk, nedos praktisku rezultātu, aģentūrai LETA sacīja politologs Kārlis Daukšts.

Eksperts uzskata, ka Medvedeva paziņojuma mērķauditorija būtu meklējama gan Rietumvalstīs, gan Latvijas iekšpolitikā pirmsvēlēšanu laikā.

Šāds paziņojums, politologa vērtējumā, dod signālu Rietumiem, ka pret Eiropas Savienības dalībvalstīm Maskava neuzturēs "pārāk lielu spriedzi". "Krievi pretendēja uz savu it kā vēsturisko teritoriju, no tā taču viņi nav atteikušies?" retoriski vaicāja Daukšts.

Eksperts sacīja, ka vienlaikus ar šādu paziņojumu Kremlis atstāj iespaidu arī Latvijas iekšpolitikā, proti, tiek mazināta piesardzīgā un bažīgā daļas iedzīvotāju nostāja tiklīdz tiek pieminēts Krievijas vārds. Tas savukārt atvieglojot Latvijas "prokrievisko partiju" darbību priekšvēlēšanu laikā.

Kā vienīgo iespējamo ieguvumu no šāda Medvedeva paziņojuma Daukšts minēja Krievijas specifiku, kad kāda augstākstāvošā teiktais var atstāt iespaidu uz zemāka līmeņa ierēdņu realizēto darbību pret Baltijas valstīm.

LETA jau ziņoja, ka trešdien Maskavā notiekošajā Eiropas un Āzijas mediju forumā Medvedevs paziņoja, ka Krievijas un Baltijas valstu attiecībās "ir jāpārkāpj tiem agrākajiem ideoloģiskajiem stereotipiem, kuri radušies pirms mums".

"Man gribētos, lai attiecības ar Baltijas valstīm kļūtu labākas, turklāt nevis uz papīra vai vārdiskās deklarācijās, kuras var parakstīt, bet darbos," viņš sacījis, atbildot uz kāda Lietuvas žurnālista jautājumu.

"Ja balstīsimies uz pragmatisku ekonomisku un, no otras puses, ideoloģisku, pat morālu pieeju, viss būs normāli un attiecības pacelsies līdz labam līmenim. Tas attiecas gan uz Lietuvu, gan Latviju un Igauniju. Es ļoti uz to ceru," paziņojis Krievijas prezidents

Pēc viņa teiktā, "ir jāuzklausa partneri, kad tiek apspriestas jaunas sadarbības formas veco klišeju vietā", "jābūt mazliet uzmanīgākiem", kad tiek runāts par preču piegādi, un ir ļoti svarīgi "no jauna iepazīt citam citu".

"Valdības vada dažādi cilvēki, bet dažkārt ir jāpārkāpj tiem agrākajiem ideoloģiskajiem stereotipiem, kuri radušies pirms mums un kuri apgrūtina mūsu diskusijas," izteicies Medvedevs.

"Vienlaikus, protams, jāpatur prātā tas, kas mūs vieno, kur ir bijušas grūtības, un nevajadzētu mēģināt "uzlauzt vēsturi". Tas nav pieļaujams," paziņojis Krievijas prezidents, paužot viedokli, ka "acīmredzamu vēstures faktu pārskatīšana ir ļoti bīstama lieta".

"Tāpēc, manuprāt, pareizi būtu savstarpēji tuvināties nostāju dialoga ceļā, vienlaikus paveicot zināmas simboliskas lietas, kuras tiktu pareizi uztvertas," viņš norādījis. "Piemēram, mums visiem šobrīd ir diezgan sarežģīta ekonomiskā situācija, un Baltijas valstis cietušas ļoti lielā mērā - varbūt pat vairāk nekā citas valstis. Tas jāņem vērā savstarpējās attiecībās, un jābūt mazliet uzmanīgākiem, kad pie mums vēršas, piemēram, attiecībā uz to vai citu preču piegādi."

LETA