Pasaulē
2009. gada 11. decembris, 16:02

Obamas runa Nobela Miera prēmijas ceremonijā ASV uztverta atzinīgi

Jauns.lv

ASV prezidenta Baraka Obamas runa svinīgajā Nobela Miera prēmijas pasniegšanas ceremonijā ASV uztverta pozitīvi, un tai atzinīgus vārdus piektdien veltījuši gan mediji, gan oponenti.

"Mēs jau iepriekš esam teikuši, ka Nobela Miera prēmijas piešķiršana prezidentam Barakam Obamam pēc tik īsa amatā pavadītā laika un vien dažiem konkrētiem sasniegumiem bija kļūda," sacīts laikraksta "Los Angeles Times" redaktora slejā. Taču runa Oslo "bija "grāvējs", pat vērtējot pēc Obamas augsti noliktās latiņas," raksta izdevums. "Runai turpmāk būtu jākalpo kā ceļrādim starptautiskos lēmumos konfliktu risināšanā, nabadzības un tirānijas apkarošanā."

Savukārt laikraksts "New York Times" uzskata, ka Obama "uzstājās ar gaidīto runu, taču ne ar to, ko vēlējās dzirdēt Nobela komiteja", jo viņš vairākkārt pieminēja Afganistānas konfliktu.

Atzinīgus vārdus Obamas runai veltījuši pat viņa sīvākie republikāņu oponenti - bijusī Aļaskas gubernatore Sāra Peilina un kādreizējais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs.

"Man patika tas, ko viņš teica," Peilina norādīja laikrakstam "USA Today". "Protams, amerikāņi vismazāk vēlētos iesaistīties karā, taču tas ir nepieciešams. Mums ir jāaptur šie teroristi."

"Es uzskatu, ka savā ziņā tā bija vēsturiska runa," savukārt domā Gingričs. "Obama skaidri apzinās, ka viņam balva piešķirta priekšlaicīgi, bet viņš izmantoja iespēju, lai cilvēkiem atgādinātu, ka, pirmkārt, kā viņš pats teica, pasaulē ir ļaunums".

Turpretī iepriekšējā prezidenta Džordža Buša kādreizējais runu rakstītājs Maikls Gērsons CNN pavēstīja, ka Obamas uzstāšanās "bija pilnīga, intelektuāli bagātīga un iespaidīga".

LETA