112
2024. gada 9. maijs, 18:13

FOTO, VIDEO: "Nelauz pirkstus!" Salaspils memoriālā likumsargi aizturējuši kādu vīrieti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valsts policijas darbinieki Salaspilī aizturējuši kādu vīrieti, kurš nav pakļāvies likumsargu norādījumiem izslēgt telefonā skanošo mūziku.

9. maija atzīmēšana Salaspils memoriālā: policisti savalda skaļas mūzikas cienītāju

Salaspils memoriālā 6 likumsargi aizturēja kādu vīrieti, kurš nepakļāvās amatpersonu norādījumiem. Kā vēsta kāds aculiecinieks, "aizturētais skaļi esot klausījies mūziku ...

gallery icon

Saistībā ar iespējamām provokācijām, Valsts policija un Valsts drošības dienests 9. maijā pastiprināti uzrauga drošību visā Latvijā. Dienas pirmā puse aizritējusi salīdzinoši mierīgi un pagaidām aizturēti seši 9. maija atzīmētāji. 

Pēdējais incidents 9. maija pēcpusdienā norisinājās Salaspils memoriālā, kur 6 likumsargi aizturēja kādu vīrieti, kurš nepakļāvās amatpersonu norādījumiem. Kā vēsta kāds aculiecinieks, "aizturētais skaļi esot klausījies mūziku un tā kā Salaspils memoriāls ir piemiņas vieta nacisma upuriem, likumsargi vīrieti aicinājuši mūziku izslēgt".

Uzņemtajos video materiālos manāms, ka vīrietis ir piespiests pie zemes un atrodas sešu likumsargu ielenkumā. Viņš vairākkārt atkārto, ka "neko sliktu nav izdarījis". Tāpat konfrontācijā iesaistījušies vairāki aizstāvji, kas aicinājuši vīrieti atbrīvot.

Vairākas personas aizturētas arī citviet Latvijā

Daugavpilī sākts kriminālprocess par genocīda, noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu. Aizturētā persona izskrējusi žurnālistu kameru priekšā un izpaudusies par kaimiņzemes vadoni Vladimiru Putinu. Trīs personas administratīvi aizturētas Salaspilī. Tur vīrieši alkohola reibumā publiskā vietā dziedājuši agresorvalsti slavinošas dziesmas un vienam no viņiem pie apģērba bijusi piesprausta arī Georga lente.

Vēl divas personas aizturētas Daugavpilī un Rēzeknē. Viens no viņiem aizturēts, jo Dubrovina parkā Daugavpilī ieradies ar mugursomu, pie kuras piespraustas Georga lentes. Šajā gadījumā likumsargiem, aizturot pārkāpēju, nācās pret to pielietot fizisku spēku. Savukārt Rēzeknē persona aizturēta par ziedu nolikšanu nojaukta padomju armijai veltīta pieminekļa vietā.

Lielākā daļa citu administratīvo pārkāpumu konstatēti saistībā ar ziedu novietošanu vietās, kur atradās demontētie padomju pieminekļi. Šādi gadījumi konstatēti Rēzeknē un Daugavpilī. Tāpat konstatēti atsevišķi gadījumi, kad personas publiskā vietā izmantojušas militārās agresijas slavinošus simbolus, piemēram, ievietojot tos automašīnas aizmugurējā stiklā vai atskaņojot karu slavinošas dziesmas no braucošas automašīnas, vēl vienai personai bija telefona vāciņš agresorvalsts karoga krāsās. Tāpat konstatēts gadījums, kad apbedījuma vietā nolikti ziedi, kas papildināti ar militārās agresijas simboliem.

Dienestu redzeslokā arī nonācis saturs no sociālo tīklu vietnēm, kur personas izvietojušas 9.maiju, militāru agresiju un kara noziegumu slavinošu simboliku, attiecīgi arī šie gadījumi tiek vērtēti.