Pasaulē
2009. gada 12. decembris, 20:30

Kopenhāgenā aizturēti 400 vardarbīgi protestētāji

Jauns.lv

Dānijas policija sestdien Kopenhāgenā aizturēja apmēram 400 cilvēkus, kas bija iesaistījušies vardarbībā plašas protesta demonstrācijas laikā, kuras dalībnieki pieprasīja veikt pasākumus pret klimata pārmaiņām.

 Aizturētie ir no Ziemeļeiropas ekstrēmistu grupējumiem - tā sauktajiem "Melnajiem blokiem", kas tika apsūdzēti ielu vardarbības provocēšanā NATO Strasbūras samita laikā pagājušā gada aprīlī.

Demonstrācijā Kopenhāgenā piedalījās vismaz 30 tūkstoši cilvēku. Tās laikā vairāki simti jauniešu melnās drēbēs ar aizsegtām sejām meta ķieģeļus un dauzīja logu stiklus pilsētas centrā.

Pārējie demonstranti izturējās mierīgi un nosodīja vardarbību. Kopenhāgenas centrā demonstrācijas laikā patrulēja tūkstošiem policistu, un virs pilsētas centra lidinājās helikopteri.

Vides aizsardzības aktīvisti un kapitālisma pretinieki devās sešu kilometru garā gājienā uz Kopenhāgenā notiekošās klimata pārmaiņām veltītās ANO konferences norises vietu. Policija novērtēja demonstrantu skaitu ar 30 tūkstošiem, bet Dānijas telekanāls TV2 ziņoja, ka tajā piedalījušies no 30 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem cilvēku.

Demonstrācijas organizētāji vairākkārt aicināja pūli saglabāt mieru, un Dānijas policija stingri brīdināja potenciālos nekārtību cēlājus, ka "viņi nedrīkst pārkāpt zināmas robežas".

Policija jau piektdien Kopenhāgenā aizturēja 68 protestētājus uz aizdomu pamata, ka viņi varētu veikt nelikumīgas darbības.

Kopenhāgenā no 7. līdz 18.decembrim notiek klimata pārmaiņām veltīta ANO konference, kurā plānots panākt vienošanos par to, kā tiks ierobežota siltumnīcefektu izraisošo gāzu nonākšana atmosfērā pēc 2012.gada, kad beigs darboties Kioto protokols, kas to regulē pašlaik.

BNS