Pasaulē
2009. gada 14. decembris, 11:44

ANO klimata samits var noslēgties neveiksmīgi

Jauns.lv

Austrālijas premjerministrs Kevins Rads pirmdien brīdināja, ka Kopenhāgenā notiekošais ANO klimata samits varētu noslēgties neveiksmīgi, un aicināja pasaules līderus būt pieļāvīgākiem.

Lai gan Austrālijas valdības vadītājs atzina, ka lielākās piesārņotājas, tostarp Ķīna un Indija, nākušas klajā ar pozitīviem paziņojumiem, sākoties konferences otrajai nedēļai, šķiet, ka kļūs aizvien grūtāk panākt vienošanos.

"Pastāv liels risks, ka attīstītajām un jaunattīstības valstīm būs pretēji uzskati," brīdināja Rads. "Un vienmēr pastāv arī neizdošanās risks."

"Manuprāt, lai Kopenhāgenā nonāktu pie vērā ņemamas vienošanās, mums - gan lielajām un attīstītajām ekonomikām, gan strauji augošajām ekonomikām - būs jāmeklē kompromisi," viņš sacīja telekanālam "Sky News".

Komentējot nedēļas otrajā pusē gaidāmās izšķirošās līderu sarunas, Rads atklāja, ka to centrā būs jautājumi par tā saucamo siltumnīcefekta gāzu izmešu samazināšanu, finansējuma apjomu un kontroles mehānismiem.

Tāpat Rads norādīja, ka Austrālija ir īpaši ieinteresēta klimata izmaiņu ierobežošanas deklarācijas noslēgšanā.

"Mums šajā jautājumā ir fundamentālas nacionālās intereses nodrošināt pēc iespējas apjomīgāku vienošanos, jo tā [tieši] ietekmēs Austrāliju," atzina Rads.

LETA