Pasaulē
2009. gada 18. decembris, 08:50

Šogad pasaulē nogalināts rekordliels skaits žurnālistu - 68

Jauns.lv

Šogad tiešā saistībā ar saviem darba pienākumiem visā pasaulē nogalināts rekordliels skaits žurnālistu - 68, ceturtdien paziņoja Ņujorkā bāzētā Komiteja žurnālistu aizsardzībai.

 Preses brīvību aizstāvošā organizācija pavēstīja, ka šis skaitlis ievērojami pārsniedz pagājušajā gadā reģistrētos 42 žurnālistu bojāejas gadījumus un pat 2007.gada statistiku, kad pasaulē tika nogalināti 67 preses pārstāvji.

Preses pārstāvjiem visnedrošākā valsts šogad bijusi Filipīnas, kur novembra beigās politiskā slaktiņā tika nogalināti 29 žurnālisti un divi viņu pavadoņi, tādējādi kopējais šajā valstī bojā gājušo preses pārstāvju skaits sasniedzis 32.

Saraksta otrajā vietā ierindojusies Somālija, kur dzīvību šogad zaudējuši deviņi žurnālisti.

Pagājušā gada antilīdere Irāka šogad dala trešo un ceturto vietu kopā ar Pakistānu, jo šajās valstīs bojā gājušo žurnālistu skaits samazinājies attiecīgi no 11 līdz četriem un no pieciem līdz četriem.

Tām seko Krievija, kur dzīvību 2009.gadā zaudējuši trīs žurnālisti.

No visiem bojāgājušajiem 66 bijuši vietējie žurnālisti un tikai divi - ārvalstu korespondenti.

"Pasaules medijiem šis ir bijis nepieredzētas iznīcības gads, taču vardarbība apliecina arī ilgtermiņa tendences. Lielākā daļa upuru bija vietējie reportieri, kas veidoja ziņas savā dzimtenē. Vainīgie pieņēma, ka viņus nekad nesodīs. Vienalga, vai slepkavības notiek Irākā vai Filipīnās, Krievijā vai Meksikā, šī pieņēmuma maiņa ir būtiska, lai mazinātu bojā gājušo skaitu," sacīja komitejas izpilddirektors Džoels Saimons.

Organizācijas apkopotie dati liecina, ka aptuveni trīs ceturtdaļām nogalināto uzbrukts, lai atriebtos par viņu profesionālo darbību, 11 žurnālisti gājuši bojā apšaudēs kaujas situācijās, bet septiņi dzīvību zaudējuši, veidojot reportāžas par bīstamiem uzdevumiem, kā reidiem vai protestiem.

Komiteja žurnālistu aizsardzībai joprojām izmeklē 20 žurnālistu nāves gadījumus, un 2009.gada galīgie rezultāti tiks publicēti janvārī.

Datus par pasaulē nogalinātajiem preses pārstāvjiem komiteja apkopo kopš 1992.gada.

BNS