Pasaulē
2009. gada 22. decembris, 13:56

Serbija iesniedz pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā

Jauns.lv

Serbija otrdien iesniegs pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā (ES), paziņojušas amatpersonas.

"Prezidents Boriss Tadičs otrdien dosies uz Stokholmu, lai iesniegtu pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā," ziņu aģentūru AFP informējusi prezidenta biroja pārstāve Jasmīna Stojanova.

"Serbija spērusi vēsturisku soli, izšķiroties par [dalības] pieteikumu," šo paziņojumu komentējis ES prezidētājvalsts Zviedrijas premjerministrs Fredriks Reinfelds. "Gaidīšu prezidentu Borisu Tadiču Stokholmā otrdien, kad viņš oficiāli iesniegs pieteikumu."

Lēmumu par pieteikuma iesniegšanu Serbijas valdība pieņēma sestdien - tai pašā dienā, kad šīs valsts pilsoņiem tika atcelts vīzu režīms iebraukšanai ES valstīs saskaņā ar pagājušajā mēnesī pieņemto ES iekšlietu ministru lēmumu, kas vienlaikus attiecināts arī uz Maķedoniju un Melnkalni.

Šomēnes ES ārlietu ministri arī vienojās padziļināt attiecības ar Serbiju, kad ANO kara tribunāla virsprokurors atzina Belgradas sadarbību ar Starptautisko krimināltiesu par apmierinošu.

Kā norāda diplomāti, Serbijas centienus iestāties Eiropas Savienībā dalībvalstis vērtē atšķirīgi, piemēram, Grieķija un Itālija tos atbalsta, bet vairākas citas valstis, tostarp Lielbritānija un Nīderlande, noskaņotas rezervētāk.

LETA