Pasaulē
2009. gada 24. decembris, 17:29

Zviedrijā atkal nodedzināta kā svētku rota iecerētā salmu kaza

Jauns.lv

Zviedrijas austrumos Jevles pilsētā jau kuro gadu nodedzināta dekoratīvā salmu kaza, kuras nosvilināšana kļuvusi gandrīz vai par pirmssvētku rituālu.

 Pēc Jevles pašvaldības pārstāves Anna Ostmanas vārdiem, 13 metru augstā kaza aizdedzināta trešdienas naktī, un trešdienas rītā no Ziemassvētku simbola pāri bija palicis vien koka skelets.

"Tas ir ļoti skumji," sacīja Ostmana.

"Mēs no tiesas cerējām, ka tā [dekoratīvā kaza] piedzīvos Ziemassvētkus un arī Jaungada svinības," viņa piebilda.

Kopš salmu kazas pirmreizējās uzstādīšanas Jevlē 1966.gadā, dekorācija nodedzināta 24 reizes. Vairākkārt tā tikusi vienkārši izdemolēta, pieredzēts arī gadījums, kad kazai uzbraukts ar automašīnu un reiz tai nogrieztas kājas.

2006. un 2007.gadā pilsētas varas vīri nolēma drošības apsvērumu dēļ kazu apsmidzināta ar ugunsdrošu aerosolu, lai ļaundari nevarētu to aizdedzināt, taču vēlāk nolemts ugunsdrošības pasākumus vairs neīstenot, jo aerosola krāsas dēļ kaza, pēc Ostmanas vārdiem, "uzskatījusies pēc brūna terjera, nevis pēc dzeltenas salmu kazas".

Skandināvu tautām kaza ir ar saulgriežu laiku saistīts simbols, kas dāvanas bērniem nesis vēl pirms Ziemassvētku vecīša. Zviedrijā salmu kazas bieži redzamas zem svētku eglītes un to miniatūras versijas nereti tiek izmantotas kā eglītē iekarams svētku rotājums.

Gadu desmitiem ieilgusī salmu kazas dedzināšana piesaistījusi plašu sabiedrības uzmanību ne tikai Zviedrijā, bet arī citur pasaulē. Šogad kazas liktenim varēja sekot līdzi ar blakus kazai uzstādītas novērošanas kameras palīdzību, kuras filmētais tiešraidē bija vērojams mikroblogošanas interneta vietnē "Twitter".

Kazas dedzinātāji reti tiek pieķerti nozieguma vietā. 2001.gadā izdevās aizturēt kādu 51 gadu vecu tūristu no ASV pilsētas Klīvlendas, un viņš bija spiests par kazas dedzināšanu nebrīvē pavadīt 18 dienas. 2005.gadā kazu nodedzināja divi par Ziemassvētku vecīti un piparkūku vīriņu pārģērbušies vandaļi, kurus atpazīt un notvert neizdevās.

BNS