Pasaulē
2010. gada 5. janvāris, 13:30

Tokijas zivju tirgū pārdod tunci par 16,3 miljoniem jenu. VIDEO

Jauns.lv

Otrdien Tokijas zivju tirgū par 16,3 miljoniem Japānas jenu (86 400 latiem) pārdota 232,6 kilogramu smaga zilā tunzivs.

Zivi vairāksolīšanā Cukidzi tirgū iegādājās kāda suši restorāna īpašnieki. Kopumā otrdien tika izsolīts aptuveni 2280 tunzivju.

Šī ir otrā lielākā cena, kas samaksāta par tunci - 2001.gadā kāds vairāksolītājs nopirka zilo tunzivi par 20 miljoniem jenu (105 800 latiem).

"Iegādājoties dārgāko tunci, es vēlos atstāt iespaidu uz Japānas un Honkongas ekonomiku," paskaidroja Honkongas šuši restorāna īpašnieks.

Izsole notikusi laikā, kad japāņi, kas ir pasaules lielākie zilās tunzivs patērētāji, aizvien vairāk runā par šīs zivs tirdzniecības aizliegšanu, lai pasargātu to no izmiršanas.

Cenšoties to pasargāt, starptautiska vides aizsardzības organizācija novembrī vienojās samazināt zilās tunzivs nozveju Atlantijas okeāna austrumos un Vidusjūrā par 40%, salīdzinot ar 2009.gadu. Japāna, kas patērē vairāk nekā 80% Vidusjūrā nozvejoto tunzivju, piekrita ierosinājumam samazināt savu nozvejas kvotu.

"Tuncis ir dārgs ēdiens, kas ir Japānas ēdiena kultūras pamatakmens," sacīja Cukidzi zivju tirgus prezidents Keiči Suzuki. "Mēs vēlamies nodrošināt stabilu piedāvājumu, vienlaicīgi saglabājot resursus," viņš sacīja vairāksolītāju pūlim, kas aplaudēja, lai nosvinētu šā gada pirmo zivju izsoli.

Tunzivs izsole Japānas zivju tirgū

Kasjauns.lv/LETA