Kāda būs mūsu dzīve pēc desmit gadiem?
Pasaulē
2010. gada 10. janvāris, 07:08

Kāda būs mūsu dzīve pēc desmit gadiem?

Jauns.lv

Kāda būs pasaule pēc desmit gadiem? Kā mēs dzīvosim, kādas tehnoloģijas lietosim un kāda būs mūsu ikdiena? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, interneta portāls The Daily Telegraph aptaujājis dažādu nozaru ekspertus, kas ieskicējuši 2020.gada vīziju, kurā piedāvājam ielūkoties arī Kasjauns.lv lasītājus.

Apkārtējā vide

Turpinoties globālajai sasilšanai, gaidāms, ka šī būs karstākā dekāde vēsturē. Atjaunojamie enerģijas avoti, attīstoties tehnoloģijām un krītoties izmaksām, piedzīvos savu „zvaigžņu stundu”, saules enerģija jo īpaši. Kodolenerģijas jomā nekas būtiski nemainīsies un nākamās desmitgades laikā jauni kodolreaktori nekļūs pieprasītāki. Līdz ar jaunu pierādījumu iegūšanu, pastiprināsies bažas par mobilo telefonu kaitīgo ietekmi uz veselību.

Reliģija

Desmit gadu laikā varētu mainīties vadošo reliģiju attieksme pret homoseksualitāti. Bīskapu amatos redzēsim arī sievietes, bet pāvestu Benediktu XVI varētu nomainīt mazāk ortodoksāls pāvests. Islamā situācija varētu pasliktināties, bet ilgākā termiņā pieļaujama miermīlīgi noskaņoto musulmaņu dominance.

Sports

Aizraujošas olimpiskās spēles Londonā; Argentīna iegūs pasaules kausus futbolā un regbijā; Useins Bolts 400 metru skrējienu pieveiks mazāk kā 42 sekundēs; Anglija iegūs savu pirmo Pasaules kausu kriketā; Angļiem paredz arī uzvaru Tour de France

Mūzika

Redzēsim mazāk globālo zvaigžņu, tā vietā būs lielāka lokalizēšanās un šķietami pretēju mūzikas stilu saplūšana, kuru veicinās „guļamistabu studiju” savairošanās. Uz ģitārām balstīts roks pārsvarā skanēs vecmodīgās arēnās. Televīzijas talantu šovu skaita samazināšanās tiks kompensēta ar TV-interneta zvaigžņu uznācienu. LP ierakstu formāts transformēsies multimediālās internetā bāzētās audiovizuālās platformās, taču izgāzīsies. Mūzikas biznesa ienākumi turpinās kristies.

Filmas

Sekojot Džeimsa Kamerona Avataram, varam gaidīt 3D kases grāvēju bumu. Jaunie veidi, kā skatīties un izplatīt filmas radīs daudz plašāku kino jēdzienu, nekā Holivudai patiktos pieļaut. Jau šobrīd Dienvidāfrikas futūristiskais trilleris District 9 radījis labvēlīgu augsni neatkarīgo filmu tapšanai visā pasaulē.

Televīzija

Vairāk tiks skatīta tiešsaistes televīzija, balstīta uz skatītāja pieprasījumu. Tomēr arī televīzijas talantu un tamlīdzīgie šovi turpinās „līmēt” skatītājus pie dīvāniem. Turpinoties ražošanas cenu kāpumam, seriāli tiks ražoti starptautiski, piedaloties vairākām valstīm.

Internets

Šobrīd pasaulē ir trīs reizes vairāk mobilo telefonu lietotāju, nekā interneta pieslēgumu. Dekādi vēlāk, mobilais tīkls saplūdīs ar internetu. Atvērtā informācijas apmaiņa veidos labāk informētu, vairāk iesaistītu un empātiskāku globālo sabiedrību.

Ēdiens

Lielveikali pārdos vairāk vietējās produkcijas. Iepakojuma materiālos tiks izmantotas dabiskas sastāvdaļas. Uz iepakojumiem tiks rakstītas ražojumu valstis un izcelsme. Pieaugs ģenētiski modificēto produktu īpatsvars.

Gēnu terapija

Desmit gadus iepriekš mēs būtu kļūdījušies, paredzot, ka gēnu terapija kļūs par ikdienu. Divus gadus atpakaļ tika paredzēts, ka gēnu terapija nebūs aktuāla vēl vismaz padsmit gadus – arī tā ir kļūdaina prognoze. Patiesībā, atsevišķiem cilvēkiem gēnu terapija būs pieejama ap 2018.gadu. Bet lielākajai daļai iedzīvotāju tā paliks nepieejama.

Medicīna

Mēs spēsim labāk izprast pasaules lielākos slepkavas – vēzi un HIV/Aids. Neskatoties uz priekšrocībām Alcheimera slimības izpratnē, zāles pret to, visdrīzāk, šajā desmitgadē vēl netiks iegūtas. Ķirurģijā, lielu pienesumu dos robottehnoloģiju izmantošana operācijās.

Zinātne

2010.gadā piedzīvosim NASA kosmosa kuģu pēdējos lidojumus. Turpmākie lidojumi kosmosā tiks realizēti privātajos uzņēmumos. Piedzīvosim mākslīgi radītas dzīvības rašanos. Tāpat mēs varētu piedzīvot mēģinājumus iejaukties dabas procesos (ģeoinženērijā).

Patērētāju tehnoloģijas

Tehnoloģijas iefiltrēsies visos mūsu dzīves aspektos – mobilie telefoni kļūs par globālo komunikāciju „vārtiem” un savienos tīklā visus māju un biroju ekrānus. Lielveikali paši pildīs internetam pieslēgtos ledusskapjus. Gaidāms, ka cilvēkos pieaugs sajūta, ka viņi tiek novēroti. Galvenokārt, nevis no valdības, bet lielo korporāciju puses.

Kasjauns.lv/Daily Telegraph