Pasaulē
2010. gada 4. februāris, 19:20

Rumānija piekritusi ASV prezidenta lūgumam savā teritorijā izvietot raķešu pārtverējus

Jauns.lv

Rumānija piekritusi ASV prezidenta lūgumam savā teritorijā izvietot vidēja darbības rādiusa ballistisko raķešu pārtveršanas iekārtas, kas būs jaunās Savienoto Valstu pretraķešu sistēmas daļa, ceturtdien paziņoja Rumānijas prezidents Trajans Besesku.

"ASV prezidents Baraks Obama Rumānijai izteicis oficiālu uzaicinājumu pievienoties pretraķešu aizsardzības sistēmai," Besesku pavēstīja augstākās aizsardzības padomes sanāksmes noslēgumā.

Rumānija piekritusi pārtveršanas iekārtu izvietošanai, jo šī pretraķešu aizsardzības sistēma pasargātu visu Rumānijas teritoriju, prezidents piebilda, uzsverot, ka Rumānijas lēmumu nevajadzētu uztvert kā draudīgu Krievijai.

"Šī aizsardzības sistēma nav vērsta pret Krieviju," Besesku uzsvēra.

Jau vēstīts, ka ASV iepriekšējā prezidenta Džordža Buša administrācija plānoja līdz 2013.gadam izvietot raķešu pārtvērējus Polijā un radaru Čehijā, apgalvojot, ka pretraķešu aizsardzības vairogs ir nepieciešams, lai novērstu ballistisko raķešu uzbrukuma draudus no tādām valstīm kā Irāna un Ziemeļkoreja. Maskava pauda viedokli, ka pretraķešu aizsardzības sistēma ir vērsta pret Krieviju, un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pat draudēja atbildēt ar taktisko raķešu izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā.

Tagadējais ASV prezidents Baraks Obama pagājušā gada 17.septembrī paziņoja, ka Savienotās Valstis ir atteikušās no saviem līdzšinējiem plāniem izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus Polijā un Čehijā, jo ir izstrādāta jauna pieeja Eiropas aizsardzībai no iespējamiem uzbrukumiem.

Atbalstu jaunajai sistēmai paudušas arī Čehija un Polija.

BNS