Pasaulē
2010. gada 1. marts, 00:05

Čīles 8,8 ballu zemestrīcē bojā gājuši 708 cilvēki, turpinās glābšanas darbi, cunami draudi niecīgi

Jauns.lv

8,8 ballu stiprajā zemestrīcē, kas sestdienas rītā notika Čīlē, bojā gājuši 708 cilvēki un izdzīvojušo glābšanas darbi turpinās; Japānā zemestrīces cunami izraisītie draudi kļuvuši niecīgi.

Jau vēstīts, ka Čīlē notikusi 8,8 ballu spēcīga zemestrīce, pēc kuras notikuši vairāki pēcgrūdieni - stiprākais sasniedzis 6,9 balles pēc Rihtera skalas.

Lai arī spēcīgā zemestrīce prasījusi salīdzinoši maz dzīvību, Čīles infrastruktūra ir iedragāta - daudzviet sagruvušas ēkas, pārtrūkusi energopadeve un izpostīti ceļi. Zemestrīce tieši ietekmējusi apmēram divu miljonu Čīles iedzīvotāju dzīves, valsts institūciju pārstāvji turpina noteikt zemestrīces radīto postījumu apmērus.

Riska novērtēšanas kompānija "Eqecat" lēš, ka Čīles zaudējumi varētu sasniegt 15 miljonus latu.

Trīs metrus augsts cunami applūdināja Huana Fernandesa arhipelāga Robinsona Krūzo salas krastu Čīles dienvidos, iznīcinot vietējo ciematu un nogalinot četrus iedzīvotājus. Cunami izpostīja arī Talkauanas ostas pilsētu.

Cunami vilnis nav radījis nekādus ievērojamus postījumus nevienā no Klusā okeāna piekrastes valstīm, tāpēc cunami draudu trauksme ir atcelta. Atsevišķas valstis, piemēram, Japāna, tomēr neatslābina uzmanību un izvēlas nogaidīt, pirms oficiāli atzīt, ka briesmas valsts piekrastes reģioniem vairs nedraud. Japānas varas iestādes tomēr apliecina, ka šobrīd cunami draudi ir niecīgi.

"Mēs gatavojamies papildu uzdevumam, uzdevumam, kas nav iekļauts valdības plānā - uzņemties atbildību par mūsu valsts atjaunošanu," žurnālistiem paziņojis jaunievēlētais Čīles prezidents Sebastjans Piņera, piebilstot, ka valsts atjaunošanai būs nepieciešami ievērojami resursi.

Atsevišķi ekonomikas speciālisti izteikuši prognozi, ka zemestrīce postījumi Čīles rūpnieciskajā un lauksaimniecības nozarē būtiski ietekmēs valsts ekonomiku un, iespējams, vājinās valsts valūtu.

Čīle ir pasaulē lielākā vara ražotāja. Valdības pārstāvji apliecinājuši, ka, neskatoties uz divu nozīmīgu vara raktuvju slēgšanu zemestrīces dēļ, vara rūpnieku rīcībā ir pietiekami daudz krājumu, lai izpildītu veiktos pasūtījumus.

Šobrīd Čīles valdības grūtākais uzdevums ir palīdzēt atjaunot apmēram pusmiljonu izpostītu mājvietu, bojāto ceļu infrastruktūru un sabrukušos tiltus.

Konsepsjonā, kas atrodas 115 kilometru no spēcīgās zemestrīces epicentra, simtiem cilvēku nakti pavadīja teltīs vai improvizētās patversmēs. Sagrūstot 14 stāvu dzīvojamai ēkai, gruvešos iesprostoti vismaz 100 cilvēki. Lai atbrīvotu iesprostotos no atlūzām, ugunsdzēsēji izmantojuši ne tikai lāpstas, bet arī urbjus.

"Mēs pavadījām visu nakti, dragājot sienas un mēģinot atrast izdzīvojušos. Mums trūkst degvielas savai tehnikai, mums trūkst ūdens saviem cilvēkiem," pastāstīja ugunsdzēsēju komandieris Marselo Plaza.

Izpostītajos valsts reģionos palielinājies sirotāju skaits - bez pajumtes un pārtikas palikušie Čīles iedzīvotāji no vietējiem lielveikaliem zog gan pārtiku, gan sadzīves tehniku.

"Cilvēki jau gandrīz divas dienas ir dzīvojuši neēduši. Vienīgais, ko viņi var darīt, ir nākt šurp un paņemt vajadzīgo paši," savu viedokli pauda Konsepsjonas iedzīvotājs Orlando Salazars.

1960.gadā Čīlē notika 9,5 balles spēcīga zemestrīce, nogalinot 1655 cilvēku un izraisot cunami, kas sasniedza Havaju salas, Japānu un Filipīnas. Tā bija tobrīd lielākā zemestrīce kopš 1900.gada.

BNS