Pasaulē
2010. gada 7. aprīlis, 09:16

Baltais nams: Videoieraksts ar ASV karavīru veikto uzbrukumu civiliedzīvotājiem Irākā ir traģisks

Jauns.lv

Komentējot ziņas par atklātībā nonākušo videoierakstu, kurā redzams, kā ASV karavīri Bagdādē 2007.gadā nogalina civiliedzīvotājus, Baltais nams otrdien šo ierakstu nodēvēja par traģisku, vienlaikus uzsverot, ka Savienoto Valstu spēki kara zonās dara visu, kas ir to spēkos, lai izvairītos no mierīgo iedzīvotāju upuriem.

Slepenais videomateriāls tīmekļa vietnē "WikiLeaks" tika ievietots pirmdien un tajā redzama kāda Bagdādes iela un astoņi cilvēki, kurus ASV armijas helikoptera pilots raksturo kā bruņotus dumpiniekus.

"Es nezinu, vai prezidents [Baraks Obama] ir redzējis internetā publiskoto video. Acīmredzot, tas ir ārkārtīgi traģisks," Gibs atzina sarunā ar žurnālistiem.

"Mūsu karavīri darīs visu iespējamo, lai garantētu civiliedzīvotāju drošību, it īpaši to cilvēku drošību, kas ziņu organizāciju vārdā strādā šajās bīstamajās vietās," viņš piebilda. Tiek uzskatīts, ka divi cilvēki no ierakstā attēlotajā uzbrukumā bojāgājušajiem pārstāvēja ziņu aģentūru "Reuters".

Jau ziņots, ka materiālā dzirdama arī pilota un uz zemes dislocēto karavīru sazināšanās pa rāciju. Balss ierakstā par vienu no cilvēkiem, kas atrodas uz zemes, saka: "Viņam ir reaktīvais granātmetējs. Es šaušu." Acīmredzot, par granātmetēju tika noturēta ziņu aģentūras darbinieka kamera.

Pēc mudinājuma "uzlaist viņus visus gaisā" tiek atklāta uguns.

Pēc dažām minūtēm apšaudes vietā ierodas mikroautobuss, un tajā atbraukušie, kā šķiet, no zemes paceļ kādu ievainotu cilvēku. Ar uz viņiem tiek raidītas lodes. Kopumā incidentā nogalināti 12 cilvēki.

"Izskatās, ka iesaistītajā mikroautobusā kaut kas sakustējās. Liekas, ka tas ir bērns," saka balss. ASV karavīrs, kas atrodas uz zemes, noskaidrojis, ka ir ievainoti divi bērni, apņemas viņus nogādāt slimnīcā. "Nu ja, paši vainīgi, ka ņem kaujā līdzi bērnus," dzirdama balss ierakstā.


LETA