Seši vīri dodas 520 dienu izolācijā, imitējot lidojumu uz Marsu
Pasaulē
2010. gada 3. jūnijs, 11:01

Seši vīri dodas 520 dienu izolācijā, imitējot lidojumu uz Marsu

Jauns.lv

Seši vīri no Eiropas, Krievijas un Ķīnas ceturtdien tiks brīvprātīgi izolēti modulī uz gandrīz pusotru gadu, lai imitētu misijas uz Marsu psiholoģisko ietekmi.

­

Itālietis, francūzis, trīs krievi un ķīnietis nākamās 520 dienas tiks ieslēgti kādā Maskavas zinātniskās pētniecības institūtā izolētā modulī, kad tā lūka aizvērsies ceturtdien plkst.14. (plkst.13. pēc Latvijas laika).

Tāpat kā reālā misijā uz Marsu, apkalpei būs jāiztiek ar ierobežotām pārtikas devām un viņu vienīgie sakari ar ārpasauli būs e-pasts, kas aizkavēsies par 40 minūtēm.

"Tas būs grūti mums visiem. Mēs neredzēsim savas ģimenes un draugus, bet es domāju, ka tas būs lielisks laiks mūsu dzīvē," pirms eksperimenta teica 27 gadus vecais ķīnietis Vans Jue.

Brīvprātīgo dienas Krievijas Biomedicīnisko problēmu institūta modulī būs sadalītas astoņās miega, astoņās darba un astoņās brīvā laika stundās.

Trīs no viņiem pavadīs vienu mēnesi speciālā modulī, kas imitēs lidaparātu, kurš nolaidīsies uz Marsa, bet divi no tā skafandros izies uz Marsa virsmas imitācijas.

Mērķis ir precīzi imitēt Marsa misijas grafiku - 250 dienas ceļojumam uz Marsu, 30 dienas uz planētas virsmas un 240 dienas atpakaļceļam, kas kopā veido 520 dienas.

Komandā nebūs sieviešu, un eksperimenta laikā nebūs iespēju pārbaudīt seksuālo spriedzi, kas var rasties jauktas apkalpes ceļojumā uz Marsu.

Tomēr brīvprātīgie jau atzinuši, ka viņu pārbaudījums būs ilgā atšķirtība no tuviniekiem un partneriem.

31 gadu vecais francūzis Romēns Šarls teica, ka visgrūtākais būs sakaru saraušana "ar ģimeni, draudzeni un draugiem, ar kuriem būs grūti pārvarēt attālumu".

Viņu diēta neatšķirsies no astronautu diētas Starptautiskajā kosmosa stacijā. Apkalpe saņems pārtiku eksperimenta sākumā, un viņiem pašiem būs jāsadala savi krājumi.

Šo eksperimentu kopīgi veic Biomedicīnisko problēmu institūts un Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA), kas raksturo projektu kā misiju, kurā "tiks pilnībā imitēta misija uz Marsu un atpakaļ iespējami precīzi, faktiski nedodoties uz turieni".

ESA un ASV kosmosa aģentūra NASA ir atsevišķi izstrādājušas grafikus cilvēka ceļojumam uz Marsu pēc aptuveni 30 gadiem.

Sarkanās planētas attālums no Zemes mainās no 55 miljoniem kilometru līdz vairāk nekā 400 miljoniem kilometru atkarībā no abu planētu atrašanās vietas savās orbītās.

Šis projekts, kas ir pilna laika imitēta misija uz Marsu, seko līdzīgam eksperimentam, ko pagājušajā gadā veica Biomedicīnisko problēmu institūts un kurā tika izolēti seši brīvprātīgie, gan tikai uz 105 dienām.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Bulls Press

­