Pasaulē
2010. gada 4. jūnijs, 13:58

Naftas laukumi zemūdens dzīlēs liecina par gaidāmu Meksikas līča lēnu bojāeju

Jauns.lv

zinātnieki zem ūdens virsmas Meksikas līcī ir konstatējuši milzīgus naftas laukumus un brīdina, ka šīs neredzamās naftas sekas varētu būt jūtamas vēl daudzus gadus.

"Cilvēki redz tikai mazu daļu no tā, kas tur notiek. Lielākā daļa naftas ir ūdens dzīlēs," ziņu aģentūrai AFP sacīja Nacionālās Savvaļas federācijas prezidents Lerijs Šveigers.

Viņš tikko atgriezies no izbraukuma uz nelaimes skarto vietu un stāsta, kāda aina pavērusies zemūdens kameras uzfilmētajā ierakstā.

"[Izskatās] pēc eļļas sajauktas ar etiķi, gluži kā salātu mērce ar eļļas burbuļiem," teica Šveigers.

"Šobrīd mēs izpētām 150 jūdžu (241,4 kilometru) lielu teritoriju, kuru skārusi zemūdens dzīlēs esošā nafta," viņš sacīja. "Tā nepazudīs rīt vai tuvākajā laikā."

Vismaz četru pētnieku grupas no dažādām ASV augstskolām ziņo par atklātajiem milzīgajiem naftas laukumiem okeāna dziļumā.

"[Mums ir izdevies] atrast plašu teritoriju ar paaugstinātu izšķīdušu ogļūdeņražu pakāpi viscaur ūdens vertikālajā plāksnē, kas, iespējams, norāda uz to, ka naftas laukuma atzars ir izplatījies ziemeļaustrumu virzienā uz kontinentālā šelfa pusi," stāsta pētnieki no Dienvidfloridas Universitātes.

Tikmēr Lielbritānijas enerģētikas kompānijas "British Petroleum" (BP) vadītājs Tonijs Heivords, atsaucoties uz uzņēmuma veiktajiem pētījumiem, vēsta par pretējo.

Lai ūdeni attīrītu no naftas, BP jau izlējis ap vienu miljonu galonu dispersantu, ziņu aģentūrai AFP ceturtdien stāstīja Krasta apsardzes pārstāvis.

Zinātnieki savukārt brīdina, ka nafta lielu ļaunumu nodarīs līcī mītošajai dzīvībai, ka tiks iznīcināti desmitiem zivju sugu.

"Šobrīd vēl nav novērota masveida zivju bojāeja, tomēr es baidos, ka liels kaitējums tiek nodarīts [tieši] ūdens dzīlēs, kur ir visvairāk naftas," uzskata kāds zivju pētnieks.

Kopš naftas platformas nogrimšanas Meksikas līcī 22.aprīlī joprojām ik dienas okeāna ūdenī nonāk 12 000 līdz 19 000 barelu jēlnaftas.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem apturēt naftas noplūdi no zemūdens urbuma BP šobrīd ar zemūdenes robota palīdzību izdevies nozāģēt salauztā cauruļvada posmu.

LETA

Tēmas