Pasaulē
2010. gada 3. jūlijs, 13:16

Janukovičs piedāvā būvēt cauri Ukrainai gāzesvadu no Krievijas uz Eiropu

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piektdien piedāvājis cauri viņa valsts teritorijai būvēt gāzesvadu, pa kuru Krievijas gāzi varētu piegādāt Eiropai.

Kā viņš norādījis preses konferencē pēc sarunām ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, kas ieradusies vizītē Ukrainā, Kijeva šā projekta īstenošanai aicina veidot trīspusēju kopuzņēmumu, kurā Krievija un Eiropas Savienība (ES) kļūtu par Ukrainas partnerēm.

Pēc prezidenta teiktā, Ukrainas aplēses liecina, ka šāds piedāvājums būtu "pievilcīgs un konkurētspējīgs", un jaunais cauruļvads nodrošinātu papildu jaudas gāzes transportēšanai.

Janukovičs arī solījis darīt visu, lai Ukrainas naftas un gāzes transportēšanas sistēma strādātu nevainojami un nodrošinātu netraucētu piegādi ES valstīm.

Ukraina turklāt neiebilstu pret to, ka šīs sistēmas modernizēšanā iesaistītos arī citu valstu partneri, viņš piebildis.

Ceturto daļu Eiropas Savienībā patērētās gāzes piegādā Krievija, un 80% no šā apjoma plūst caur Ukrainas teritoriju. 2009.gada sākumā Maskavas un Kijevas gāzes strīda laikā vairākas ES valstis palika bez Krievijas gāzes. Eiropa raizējas arī par Ukrainas novecojošās gāzes sistēmas tehnisko stāvokli.