Greenpeace: Ķīnā notikusi viena no lielākajām naftas noplūdēm cilvēces vēsturē. FOTO
Pasaulē
2010. gada 31. jūlijs, 06:11

Greenpeace: Ķīnā notikusi viena no lielākajām naftas noplūdēm cilvēces vēsturē. FOTO

Jauns.lv

Naftas noplūde Ķīnas ziemeļaustrumos, iespējams, ir 60 reižu apjomīgāka, nekā par to ziņoja šīs valsts valdība, tādējādi tā kļuvusi par vienu no postošākajām naftas katastrofām cilvēces vēsturē, piektdien paziņoja starptautiskā vides aizsardzības organizācija "Greenpeace".

Pēc tās rīcībā esošās informācijas, pēc divu cauruļvadu eksplozijas naftas bāzē Daliaņas ostā Dzeltenajā jūrā nonākuši 60 līdz pat 90 tūkstoši tonnu jēlnaftas, kas ir ievērojami vairāk nekā oficiālās aplēses par 1500 tonnām.

"Tā ir viena no 30 lielākajām naftas noplūdēm cilvēces vēsturē," uzskata Aļaskas universitātes jūras ekoloģijas speciālists un "Greenpeace" padomnieks Ričards Šteiners. "Ja mūsu aplēses ir precīzas, tā noteikti ir lielāka noplūde nekā "Exxon Valdez" katastrofa Aļaskā 1989.gadā."

Saskaņā ar Pekinas sniegtajām ziņām naftas plankums klāj ūdens virsmu vairāk nekā 435 kvadrātkilometru platībā, turpretī Ķīnas mediji pagājušajā nedēļā ziņoja par 946 kvadrātkilometriem.

Šteiners Daliaņā pavadīja pusotru dienu, cenšoties apjaust katastrofas apmērus. Taču eksperts brīdina, ka, tā kā nav veikta novērošana no gaisa, nav iespējams arī noteikt precīzu noplūdes apjomu. Viņaprāt, nav izslēgts, ka līdz šim brīdim piesārņojums jau sasniedzis Ziemeļkoreju.

Uzticamu datu trūkuma dēļ "Greenpeace" pieļauj, ka organizācijas aplēses varētu būs kļūdainas pat par 50%.

Pirmdien Ķīna paziņoja, ka desmit dienas pēc nelaimes gadījuma izdevies ierobežot noplūdi un ostas darbība atgriezusies ierastajās sliedēs.

Pilsētas mērs Li Vaņcai pavēstīja, ka varasiestādēm izdevies panākt "izšķirošu uzvaru" cīņā ar naftas noplūdi, teju pilnībā savācot jūrā izplūdušo piesārņojumu un nepieļaujot, ka tas nonāk starptautiskajos ūdeņos.

Pretējās domās ir Šteiners, kurš norāda, ka joprojām gan ūdenī, gan piekrastēs ir redzams naftas piesārņojums, un glābšanas darbiem jāturpinās vēl visu augustu un arī rudeni.

Vietējai ekosistēmai būs nepieciešami vismaz desmit gadi, lai atgūtos no šīs katastrofas, brīdina pētnieks.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP