Radiācija no Krievijas mežu ugunsgrēkiem var sasniegt Latviju
Pasaulē
2010. gada 12. augusts, 18:00

Radiācija no Krievijas mežu ugunsgrēkiem var sasniegt Latviju

Jauns.lv

Kā aprēķinājuši vācu meteorologi, ja pēc mežu ugunsgrēkiem Brjanskas apgabalā, Krievijā, atmosfērā nokļūs radioaktīvās daļiņas, tās var sasniegt Baltijas jūru divās dienās, trešdien vēsta portāls "Postimees".

Vācijas Nacionālā meteoroloģiskā dienesta (DWD) paziņojumā presei teikts, ka ugunsgrēki Brjanskas apgabala mežos, kas piesārņoti pēc avārijas Černobiļas atomelektrostacijā, var izraisīt radioaktīvo daļiņu izmešanu atmosfērā, kuras var sasniegt Baltijas valstis, Austrumeiropu un Zviedriju divu diennakšu laikā, vēsta "Welt-Online".

Kā liecina prognozes, šīs nedēļas nogalē Krievijas mežu ugunsgrēku dūmi izplatīsies virs Baltijas jūras reģiona.

Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas Brjanskas apgabala pārvaldes priekšnieks intervijā portālam "Vesti.ru" teica: "Pašlaik ugunsgrēku piesārņotajos Brjanskas apgabala mežos nav, stāvoklis tiek kontrolēts. Mums ir novērošanas punkts, kurā astoņas reizes diennaktī tiek mērīts radiācijas līmenis. Nekādas radiācijas fona izmaiņas Brjanskas apgabala teritorijā saistībā ar nenormālo karstumu un mežu ugunsgrēkiem nav novērotas."

Arī Krievijas meteoroloģiskā dienesta "Rosgidromet" amatpersona ziņu aģentūrai AFP apstiprinājusi, ka radiācijas līmenis šajā reģionā nepārsniedz pieļaujamo normu.

"Mums ir uzraudzības tīkls, un mēs veicam biežus novērojumus," uzsver dienesta vadītāja vietnieks Valērijs Djadučenko. "Nevienā vietā Krievijā nav fiksēta radiācijas situācijas pasliktināšanās vai fona radiācijas pieaugums."

Iepriekš tika ziņots, ka tikai Brjanskas apgabalā vien piesārņotajās vietās ir aptuveni 30 ugunsgrēku perēkļu. Aģentūra "Interfax" pārraidīja informāciju par ugunsgrēkiem, kuri izcēlušies pašreizējā lielajā karstumā mežos, kas piesārņoti ar radionuklīdiem pēc avārijas Černobiļas atomelektrostacijā.

Tomēr Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija noliedz, ka pašreiz šajā reģionā plosītos ugunsgrēki.

Varas iestādes uzsver - nav pamata satraukumam, ka ugunsgrēki varētu radīt radioaktīvu daļiņu mākoni.

Turpretī bijušais Krievijas Drošības padomes eksperts ekoloģijas jautājumos un vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" dibinātājs Padomju Savienībā Aleksejs Jablokovs ziņu aģentūrai "Interfax" atklāja - pastāv risks, ka gaisa daļiņas varētu tikt aizpūstas Maskavas vai Austrumeiropas virzienā.

"Daļiņas atkarībā no laika apstākļiem var pārvarēt simtiem kilometru," viņš stāsta. "Ja deg Brjanskas reģions, daļiņas var nonākt Novgorodā, Maskavā vai noteiktos apstākļos arī Austrumeiropā."

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP