Pasaulē
2010. gada 20. augusts, 10:44

Francija sāk čigānu izraidīšanas operāciju

Jauns.lv

Pirmā lidmašīna ar Francijā nelikumīgi līdz šim mitušajiem čigāniem ceturtdien izlidoja no Lionas uz Rumānijas galvaspilsētu Bukaresti, varasiestādēm sākot īstenot 700 aizturēto čigānu izraidīšanas operāciju.

No Francijas uz dzimto Rumāniju devušies aptuveni 60 čigānu, kas piekrituši "brīvprātīgajai atgriešanās procedūrai".

Paredzams, ka kopumā no Francijas ceturtdien lidmašīnās uz Bukaresti un Rumānijas rietumdaļas pilsētu Timišoaru dosies 93 čigāni. Reisi plānoti arī piektdien un 26 augustā.

Katram pieaugušajam tiek piešķirts 300 eiro (210 latu) liels pabalsts, bet nepilngadīgajam - 100 eiro.

Tie nelikumīgi Francijā mītošie čigāni, kas valsti negrib pamest brīvprātīgi, saņem rīkojumu, ka viņiem Francija jāatstāj mēneša laikā, pretējā gadījumā viņi tiks izraidīti piespiedu kārtā. Pabalstus viņi nesaņems.

Pagājušajā mēnesī, kad izraisījās sadursmes čigānu un policijas starpā, prezidents Nikolā Sarkozī solīja trīs mēnešu laikā likvidēt 300 nelikumīgo apmetņu.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, iedzīvotāji radikālos soļus atbalsta.

Pavisam Francijā dzīvo ap 15 000 Austrumeiropas čigānu. Daļa mitinās varasiestāžu apstiprinātās apmetnēs, citi - patvaļīgi ieņemtās mājās un pamestās celtnēs.

Radikālajiem soļiem, ko Francija sākusi īstenot pret tur nelegāli mītošajiem čigāniem, var sekot ksenofobiska reakcija, trešdien sacīja Rumānijas ārlietu ministrs Teodors Bakonski.

"Ekonomiskās krīzes kontekstā esmu uztraukts par populisma un ksenofobisku reakciju risku," intervijā "Radio France International" rumāņu redakcijai atzinās ministrs.

Cerams, īstenojot šīs deportācijas, visas juridiskās procedūras tiek ievērotas, norādīja Bakonski. Viņš arī aicināja Francijas varasiestādes problēmas risināšanā neķerties pie draudiem un apsūdzībām.

"Ja mēs apsūdzēsim viens otru un kriminalizēsim veselas etniskās grupas, mēs atsauksim atpakaļ no pagātnes neaptīkamas atmiņas un tā vietā, lai rastu risinājumus, radīsim spriedzi, bieži vien mākslīgi," skaidroja ministrs.

"Mums ir jāskatās, ko mēs kopā varam darīt Francijā, Rumānijā, kā arī Eiropas līmenī, lai izveidotu skolas, slimnīcas, bet arī lai raudzītos uz šīs minoritātes pārstāvjiem ar atvērtību un bez ksenofobijas," norādīja Bakonski.


LETA