Pasaulē
2010. gada 17. septembris, 10:38

Britu prese velta kritiskus vārdus pāvesta vizītes pirmajai dienai

Jauns.lv

Romas pāvesta Benedikta XVI britiem izteiktais aicinājums neaizmirst savu kristīgo mantojumu varētu izrādīties "neticamā misija" - tā katoļu baznīcas galvas uzsākto valsts vizīti Lielbritānijā piektdien komentē britu prese.

"Vai pāvests var izvairīties no bērnu seksuālās izmantošanas skandāla?" pēc Benedikta vizītes pirmās dienas jautā laikraksts "The Independent".

Kā jau ziņots, pāvests ceturtdien ieradās Skotijā, uzsākot četru dienu ilgo vizīti Lielbritānijā.

Augstais viesis žurnālistiem sākotnēji atzina, ka "baznīcas institūcijas nav bijušas pietiekami piesardzīgas" attiecībā uz bērnu seksuālās izmantošanas problēmu, taču pēcāk Benedikts centās novērst uzmanību no tik netīkamā jautājuma, mudinot Lielbritāniju saglabāt cieņu pret reliģiskajām tradīcijām un brīdinot no "agresīvā sekulārisma".

83 gadus vecā pāvesta centieni atgādināt par Lielbritānijas kristīgajiem pamatiem kļuvuši par "neticamo misiju", raksta "The Independent".

"Pāvests Benedikts XVI uzsāka vēsturisko valsts vizīti, aicinot britus piekopt garīgāku dzīvesveidu," norāda izdevums. "Taču, tā kā katru viņa soli aizēno bērnu seksuālās izmantošanas skandāls, vai viņa vēstījumam ir lemts atrast dzirdīgas ausis?"

Lai gan ir svētki, "bērnu seksuālās izmantošanas skandālu šausmas" tepat netālu vien ir, savukārt brīdina avīze "The Guardian".

Arī izdevums "The Times" pievērsies šim jautājumam. "Katoļu baznīcas kauns ir nevis tas, ka to inficējis plaši izplatīts sociāls ļaunums, bet gan tas, ka tā centās šo faktu apslēpt," kritizē izdevums.

Tikmēr citi laikraksti pāvesta vizīti atspoguļojuši ar optimistiskāku pieskaņu. "Pat Skotijas laikapstākļi nespēja sabojāt šos svētkus," atzīst "The Telegraph".

Šādam viedoklim piebalso arī "The Daily Mail", atzīstot, ka "bažas par vēsu vai naidīgu sagaidīšanu Edinburgas ielās izrādījās nepamatotas."

LETA/Foto: AFP