Pasaulē
2010. gada 20. oktobris, 10:15

Ķīna īstenos vērienīgu kampaņu pret preču viltošanu un pirātismu

Jauns.lv

Ķīna otrdien paziņojusi par valsts mēroga kampaņas uzsākšanu pret preču viltošanu un pirātismu, šādi cerot uzlabot savu tēlu ārvalstīs.

Premjerministra Veņa Dzjabao vadītā Valsts padome otrdien paziņoja par "īpašas kampaņas uzsākšanu cīņā pret intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem, kā arī viltotu preču ražošanu un tirdzniecību".

Sešu mēnešu ilgā kampaņa sāksies oktobra beigās, un tās ietvaros tiks arī pārbaudīts, vai valdības institūcijas izmanto legālu programmatūru.

Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi un preču viltošana "izjauc normālo tirgus kārtību, mazina konkurētspēju un uzņēmējdarbības inovācijas, kā arī kaitē Ķīnas tēlam ārvalstīs," savā paziņojumā norāda Valsts padome.

Visā valsts teritorijā šajos nelegālajos rūpalos nodarbināti miljoniem rūpnīcu strādnieku, izplatītāju un pārdevēju.

Šī gan nav pirmā reize, kad Ķīnas varasiestādes uzsāk cīņu pret preču viltošanu un pirātismu. Pekina norāda, ka tai internetā jau ir izdevies gūt zināmus panākumus pirātisma un autortiesību pārkāpumu novēršanā.

Taču, kā skaidro novērotāji, pateicoties korupcijas sērgas pārņemtajai un vājajai policijas kontrolei, rūpnīcas turpina viltotu preču izgatavošanu, kas nozīmē miljardiem dolāru lielus negūtus ieņēmumus gan vietējām, gan ārvalstu kompānijām.

Šoreiz kampaņa īpaši vērsta pret izdevniecībām, kultūras un izklaides, augsto tehnoloģiju un lauksaimniecības nozarēm.


LETA