Pasaulē
2010. gada 1. novembris, 10:05

Jemenas varas iestādes atbrīvo aizdomās par spridzekļu nosūtīšanu aizturēto studenti

Jauns.lv

Jemenas varas iestādes atbrīvojušas medicīnas studenti, kas sestdien tika aizturēta sakarā ar aizdomām, ka viņa uz ASV nosūtījusi pakas ar spridzekļiem, kuru atrašana piektdien izraisīja globālu trauksmi aviopārvadājumu jomā.

22 gadus vecā Hanana as Samavi atbrīvota ar nosacījumu, ka ieradīsies uz turpmākajām nopratināšanām, paziņojušas amatpersonas. Brīvībā atlaista arī studentes māte, kas tika aizturēta reizē ar viņu.

Pie Jemenas galvaspilsētas Sanas universitātes svētdien pulcējās simtiem studentu, pieprasot atbrīvot viņu biedreni.

ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieks terorisma apkarošanas jautājumos Džons Brennans iztiecies, ka spridzekļus, kas atradās Dubaijā un Lielbritānijā pārtvertajās uz ASV sūtītajās pakās, domājams, konstruējis tas pats cilvēks, kas izgatavoja ierīci, ko pērn Ziemassvētku dienā tika mēģināts uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnā virs Detroitas.

Kā norāda mediji, izmeklētāji ar šo incidentu pirmām kārtām sliecas saistīt Saūda Arābijā dzimušo un Jemenā dzīvojošo 28 gadus veco "Al Qaeda" spridzekļu ekspertu Ibrahimu Hasanu al Asiri.

Pēc Brennana teiktā, šobrīd nav ziņu, ka no Jemenas varētu būt sūtīta vēl kāda paka ar spridzekļiem, tomēr tādu iespēju nevar izslēgt.

Kā ziņots, lidsabiedrība "Qatar Airways" svētdien pavēstīja, ka viens no abiem sūtījumiem vests tās pasažieru lidmašīnā "Airbus A320" no Sanas uz Kataras galvaspilsētā Dohu un tur pārlikts citā šīs pašas kompānijas lidmašīnā, kas lidoja uz Dubaiju.

Kā norādījusi lidsabiedrība, spridzeklis bijis tik sarežģīts, ka to nav bijis iespējams pamanīt nedz rentgena pārbaudē, nedz ar īpaši apmācītu suņu palīdzību, un tas atrasts vienīgi pateicoties izlūkdienesta brīdinājumam. Vienlaikus kompānija uzsvērusi, ka par kravas rentgenpārbaudi nav atbildīga tranzītvalsts, bet gan sūtījuma izcelsmes valsts.


LETA