Pasaulē
2010. gada 10. novembris, 12:38

Ķīna piespriež cietumsodu aktīvistam saindētā piena skandālā

Jauns.lv

Tiesa Ķīnā trešdien piesprieda divarpus gadu cietumsodu vīrietim, kurš izveidojis mājaslapu to bērnu vecākiem, kas saslimuši pēc piena dzeršanas, kuram bija piejaukta indīgā rūpnieciskā ķimikālija melamīns.

Tiesa Pekinā atzina mājaslapas izveidotāju Džao Ļaņhaju par vainīgu "musināšanā uz sabiedriskām nekārtībām", sacīja viņa sieva Li Sjuemeja. Viņa paziņoja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Džao izveidoja mājaslapu "Nierakmeņu bērni", lai sniegtu informāciju un resursus apmēram 300 tūkstošu saslimušo bērnu vecākiem. Apmēram 50 tūkstoši no šiem bērniem tikuši hospitalizēti.

Policija aizturēja Džao pagājušā gada decembrī un apsūdzēja viņu strīdu un nekārtību provocēšanā. Līdz sprieduma pasludināšanai viņš gandrīz gadu ir pavadījis apcietinājumā.

Džao piespriesto sodu nosodīja starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".

Jau vēstīts, ka 2008.gadā Ķīnā vismaz seši zīdaiņi nomira un apmēram 300 tūkstoši saslima ar nierakmeņu kaiti, saindējoties ar pienu vai piena maisījumu, kam bija piejaukts plastmasas ražošanā izmantotais melamīns. Melamīnu saturošs pulveris tika pievienots pienam, jo melamīna augstā slāpekļa satura dēļ šāda piena analīzēs radās iespaids, ka tas ir bagātāks ar olbaltumvielām.

Saindētā piena skandāls ir grāvis Ķīnas un tās produktu reputāciju ārvalstīs, no kurām daudzas aizliegušas vai izņēmušas no tirdzniecības Ķīnas piena produktus. Saistībā ar šo skandālu Ķīnā notiesāts 21 cilvēks, un diviem ir izpildīts nāvessods.

BNS