2010. gada 2. decembris, 19:54

Ķīna akceptētu Dienvidkorejas vadībā apvienotu Koreju

Jauns.lv

Senā Ziemeļkorejas sabiedrotā Ķīna ir gatava akceptēt pussalas apvienošanu Dienvidkorejas vadībā pēc komunistiskā režīma sabrukšanas, liecina tīmekļa vietnes "WikiLeaks" nopludinās ASV diplomātiskās telegrammas.

Pagājušajā gadā vakariņās Ķīnas vēstnieks Kazahstānā atklāja, ka Pekina Ziemeļkorejas kodolprogrammu uzskata par "ļoti satraucošu".

Vēstnieks Čens Guopins "sacīja, ka Ķīna cer uz mierīgu atkalapvienošanos ilgtermiņā, taču viņš paredz, ka abas valstis paliks atšķirtas īstermiņā", teikts publiskotajā ASV vēstnieka Ričarda Houglenda telegrammā.

Atsevišķā telegrammā citēts toreizējā Dienvidkorejas ārlietu ministra vietnieka Čuna Junvu teiktais, ka "Ķīnai ietekme uz Ziemeļkoreju ir ievērojami mazāka, nekā uzskata vairums cilvēku".

"Pekinai nav gribas izmantot savas ekonomiskās sviras, lai piespiestu mainīt Phenjanas politiku un Ziemeļkorejas vadība to zina," sacījis Čuns.

Dienvidkoreja uzskata, ka Ziemeļkoreja "jau ir ekonomiski sabrukusi un sabruks politiski" divu līdz trīs gadu laikā pēc tās līdera Kima Čenira nāves, sacījis Čuns.

LETA