2010. gada 2. decembris, 22:04

Zviedrija vēlējusies panākt Krievijas izslēgšanu no Eiropas padomes

Jauns.lv

Zviedrija vēlējusies panākt Krievijas izslēgšanu no Eiropas padomes pēc Krievijas-Gruzijas kara 2008.gada augustā un tai bijis ASV atbalsts, teikts vienā no ASV diplomātu dienesta vēstulēm, ko atklātībai nodevis tīmekļa medijs "WikiLeaks".

"Zviedrija kā Eiropas padomes priekšsēdētāja centīsies iegūt pārējo Eiropas padomes locekļu atbalstu pret Krieviju un tuvākajos mēnešos mēģinās Krieviju izbalsot," teikts 2008.gada augustā no vēstniecības Stokholmā sūtītā dienesta vēstulē. "Tas joprojām ir sākotnējā plānošanas stadijā, taču tas ir pašreizējais [ārlietu ministra Karla] Bilta mērķis. Pašreiz tiek domāts izmantot Zviedrijas atrašanos pie Eiropas padomes vadības, lai mobilizētu atbalstu Krievijas izmešanai no Eiropas padomes."

Kā teikts dokumentā, Zviedrija, Beļģija, Lielbritānija, Dānija, Baltijas valstis, Slovēnija, Slovākija un Bulgārija gribēja "stingru paziņojumu par Krievijas rīcību".

Šīm valstīm nepiekrita Francija, Vācija, Īrija, Nīderlande, Malta un Kipra, kurām prioritāte bija "apturēt ciešanas un nodrošināt pamiera ievērošanu".

LETA