2010. gada 9. decembris, 12:30

ASV Ķīnu uzskata par "bīstamu ekonomisko konkurentu bez morāles"

Jauns.lv

Ķīnu uzskata par "bīstamu ekonomisko konkurentu bez morāles", kuras augošās investīcijas Āfrikā balsta nevēlamus režīmus, liecina jaunākie "WikiLeaks" vietnē publiskotie dokumenti.

Nesaudzīgā vērtējuma autors ir valsts sekretāres palīgs Āfrikas jautājumos Džonijs Kārsons.

"Ķīna ir ļoti agresīvs un bīstams ekonomiskais konkurents bez morāles. Ķīna nav Āfrikā altruistisku iemeslu dēļ," februārī, tiekoties ar Nigērijas naftas nozares vadītājiem, atzīmējis Kārlsons.

"Ķīna Āfrikā ir pirmkārt pašas Ķīnas dēļ," Kārsona teikto slepenā telegrammā citējis ASV ģenerālkonsuls Lagosā. Dokuments datēts ar 23.februāri.

Kā otru iemeslu Ķīnas aktivitātēm Āfrikā Kārsons minējis vēlmi "nodrošināt sev Āfrikas valstu balsis ANO", lai virzītu uz priekšu Ķīnas intereses, kā arī mazinātu diplomātisko atbalstu Taivānai, kuru Pekina uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Oktobrī iznākušais ziņojums "China-Africa Trade and Economic Relationship Annual Report 2010" liecina, ka līdz 2009.gada beigām Pekina Āfrikā ieguldījusi 9,3 miljardus ASV dolāru (4,9 miljardus latu).

2009.gadā Ķīnas ieguldījumi kontinentā sasniedza 1,44 miljardus dolāru (0,7 miljardus latu). 2000.gadā tie bija mērāmi 220 miljonu dolāru (117 miljonu latu) apmērā, kas labi raksturo Ķīnas augošo ieinteresētību Āfrikas resursos.

Rietumi Ķīnu kritizē par tādu radikāli noskaņotu Āfrikas līderu atbalstīšanu kā Sudānas prezidents Omars al Baširs un Zimbabves prezidents Roberts Mugabe.

Āfrikas līderi tikmēr Pekinu slavē pateicībā par izvairīšanos no cilvēktiesību jautājumiem.

"Savienotās Valstis turpinās atbalstīt demokrātiju un kapitālismu, kamēr Ķīnas autoritārais kapitālisms ir politiski izaicinošs," atzīmējis Kārsons.

Viņš norādīja, ka Pekina īsteno atšķirīgu pieeju, slēdzot darījumus ar "pasaules Mugabēm un Baširiem".

"Vai Ķīna veido atklātās jūras kara floti? Vai viņi ir parakstījuši militārās bāzes līgumus? Vai viņi apmāca armijas? Vai viņi ir attīstījuši izlūkošanas operācijas?" jautāja Kārsons.

"Tiklīdz šīs jomas sāks attīstīties, ASV sāks uztraukties," paskaidroja Kārsons, piebilstot, ka līdz tam brīdim Vašingtona neuzskata Ķīnu par "militāru, drošības vai izlūkošanas draudu".

LETA