Daugavpils domes mājaslapai uzbrūk „WikiLeaks” fani?
2010. gada 15. decembris, 20:30

Daugavpils domes mājaslapai uzbrūk „WikiLeaks” fani?

Jauns.lv

Daugavpils pašvaldības oficiālā mājaslapa internetā nestrādāja visu pirmdienu. Tiek apgalvots, ka tai uzbrukuši „WikiLeaks” dibinātāja Džuljēna Asanža atbalstītāji.

Daugavpils dome apgalvo, ka misēkli izraisījis „pārrauts kabelis”. Tomēr ne visi noticējuši Daugavpils domnieku viedoklim. Tiek arī uzskatīts, ka Daugavpils domes interneta vietnei ir uzbrukuši „WikiLeaks” hakeri.

Daugavpils krievu laikraksta „Naša Gazeta” interneta versija raksta: „Nasha.lv rīcībā nonākušas konfidenciālas ziņas. Tās liecina, ka iemesls kiberuzbrukumam bija skandalozā interneta vietne „WikiLeaks”.” Daugavpils interneta mājaslapa esot kļuvusi par vienu no „Eiropas administratīvo resursu” mērķi, kurš piedzīvojis „WikiLeaks” fanu uzbrukumu.

Pēc tam, kad „WikiLeaks” publicēja ASV diplomātu slepeno saraksti un par to saņēma nesaudzīgu Rietumu diplomātu kritiku, bet šīs interneta vietnes dibinātāju Asanžu Zviedrijā arestēja par apsūdzībām izvarošanā, sarosījās „WikiLeaks” fani – hakeri visā pasaulē.

Asanža un „WikiLeaks” atbalstītāji veica kiberuzbrukumus Zviedrijas prokuratūras, kas apsūdzēja Asanžu, un interneta norēķinu servisa PayPal, kas atteicās pieņemt maksājumus „WikiLeaks” uzturēšanai, mājaslapām. Drīz vien tika veikti kiberuzbrukumi arī Visa un MasterCard maksājumu sistēmām, kā arī interneta veikalam „Amazon”. Hakeri apgalvoja, ka tādējādi izsaka protestu pret „WikiLeaks” nomelnošanu un Asanža arestu.

Vienlaikus hakeri uzstādīja „vēdekļa” sistēmu, kas uzbruktu dažādām Eiropas administratīvo iestāžu mājaslapām. 13. decembrī „atslēdzās” Daugavpils vietvaras mājaslapa www.daugavpils.lv. Tā nestrādāja visu diennakti.

Lai arī Latvijas mērogā Daugavpils pilsētas oficiālais interneta resurss ir nozīmīgs, globālā mērogā tā ir „sīka vienība”, kuru diez vai varētu ieinteresēt „WikiLeaks”. Visdrīzāk Latgales hakeri vai blogeri ar paziņojumu, ka ir „WikiLeaks” fani, ir izrādījuši savu bravurību.

Elmārs Barkāns