Pasaulē
2010. gada 20. decembris, 18:00

Novērotāji Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas atzīst par leģitīmām

Jauns.lv

Jāņem vērā, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Neatkarīgo Valstu Savienības novērotāji vēlēšanas ir atzinuši par leģitīmām un līdz ar to Aleksandrs Lukašenko ir uzvarējis un ar to ir jārēķinās, aģentūrai LETA teica politologs Kārlis Daukšts.

Priekšvēlēšanu situācija bija daudz demokrātiskāka nekā iepriekšējās vēlēšanās, jo opozīcijas kandidātiem bija iespēja uzstāties televīzijā un izplatīt aģitācijas materiālus, taču opozīcija nebija vienota, tā bija "pilnīgi sašķelta, (..) ļoti vāja un nespēja izvirzīt spēcīgu, vienu harizmātisku līderi, kurš varētu vest aiz sevis lielākas piekritēju masas", sacīja Daukšts.

Tomēr Lukašenko patlaban ir strīdus objekts starptautiskajās attiecībās, Eiropas un Krievijas nostājā, un viņa ievēlēšana ir izaicinājums demokrātiskajai sabiedrībai, un prezidenta kandidātu aresti un draudi ar 15 gadu cietumsodu nerada pozitīvu atmosfēru vērtējumiem par prezidenta tēlu.

Latvijai ir daudz izdevību veidot ar Baltkrieviju labas ekonomiskās attiecības, un pašlaik esošie sadarbības projekti sekmīgi attīstās, un Lukašenko ir ne tikai autoritārs valsts vadītājs, bet arī "pragmatisks cilvēks, kurš tomēr grib veidot tādas racionālas attiecības, nevis ideoloģiski iekrāsotas", un pozitīvi ir vērtējami Lukašenko izteikumi Latvijas Televīzijai par iespējām veidot kopīgus projektus ar Latviju enerģētikas jomā.

Baltkrievijai tuvināties Eiropas Savienībai drīzāk var palīdzēt Lietuva, kurai ir ciešākas attiecības ar Baltkrieviju, nekā Latvijai. Tomēr Latvijas lomu varētu būt diez gan liela, taču to ietekmēs tas, kādu politiku Lukašenko ieturēs iekšpolitikā, atzina Daukšts.

EDSO skaidro - lai gan ir novēroti daži uzlabojumi, tomēr Baltkrievijai vēl ievērojams ceļš ir ejams, lai sasniegtu organizācijas standartus. Pirmsvēlēšanu periodā visiem kandidātiem bija pieeja medijiem, tomēr netika garantēta godīga iepriekšējā balsošana un balsu skaitīšanā, vēsta informācija EDSO mājaslapā.

LETA