Pasaulē
2011. gada 18. janvāris, 14:08

Polija iekļāvusi Lukašenko nevēlamo personu sarakstā

Jauns.lv

Saistībā ar izrēķināšanos ar opozīcijas aktīvistiem pēc 19.decembrī notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām Polijas nevēlamo personu sarakstā iekļauts ilggadējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, otrdien vēsta poļu mediji.

Par "persona non grata" pasludināti arī tiesneši, prokurori un citas augsta ranga baltkrievu amatpersonas, kas atbildīgas par simtiem demonstrantu aizturēšanu pēc starptautiskās sabiedrības asi kritizētajām vēlēšanām.

Polijas Ārlietu ministrija atzīst, ka nevēlamo personu saraksts ir izveidots, taču atsakās atklāt tajā iekļauto cilvēku vārdus.

"Nevēlamo cilvēku saraksts pastāv, taču šobrīd mēs to negrasāmies publiskot un nevaram atklāt tajā iekļauto cilvēku vārdus. Plašākus komentārus mēs nesniegsim," ziņu aģentūrai AFP sacīja ministrijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka, protestējot pret prezidenta vēlēšanās it kā notikušo falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī opozīcijas virzītie prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā.

Šāda baltkrievu varasiestāžu rīcība izpelnījās asu Eiropas Savienības (ES) nopēlumu un brīdinājumus par iespējamu atkārtotu liegumu Lukašenko un viņa sabiedrotajiem iebraukt bloka teritorijā.

Decembrī Polija pieņēma lēmumu Baltkrievijas pilsoņiem piešķirt vīzas par velti, taču paturēja tiesības neielaist ikvienu, kas ir saistīts ar Lukašenko oponentu apspiešanu.

LETA