Pasaulē
2011. gada 3. marts, 16:33

Nobela prēmijas laureāts: Čavess "grib būt Kadafi"

Jauns.lv

Nobela prēmijas laureāts literatūrā Mario Vargass Ljosa salīdzinājis Venecuēlas prezidentu Ugo Čavesu ar Lībijas līderi Muamaru Kadafi, norādot, ka abi vēlas palikt pie varas bezgalīgi ilgi.

Intervijā televīzijas kanāla CNN spāņu redakcijai peruāņu rakstnieks, uzturoties vizītē Meksikā, atzinīgi novērtēja revolūcijas, kas pārņēmušas arābu pasauli, sakot, ka "tās ir tikpat svarīgas kā Berlīnes mūra krišana".

Viņš nosodīja Čavesu par atbalstu Lībijas diktatoram, taču teica: "Tas ir loģiski. Venecuēlai par nelaimi, viņš grib kļūt par Kadafi."

Čavess "vēlas palikt pie varas bezgalīgi ilgi. Un varas iemūžināšana vienmēr nes sev līdzi korupciju un apspiešanu. Laimīgā kārtā venecuēlieši viņam to neļaus", teica rakstnieks, kurš ir sens Čavesa kritiķis.

"Es ceru un domāju, ka Čavesa pusdiktatūra neturpināsies daudzus gadus."

Vargass Ljosa, kurš 2010.gadā saņēma Nobela prēmiju literatūrā, 1990.gadā neveiksmīgi kandidēja uz Peru prezidenta amatu no labējā spārna.

Čavess aizstāv savu seno sabiedroto Kadafi un aicina organizēt starptautisku miera misiju, kas pildītu starpnieka funkcijas Lībijas krīzē un nepieļautu pilsoņu karu.

Abi līderi pēdējos gados apmainījušies ar vizītēm, un saites ir tik ciešas, ka vienubrīd izplatījās baumas, ka Kadafi esot aizbēdzis uz Karakasu.

Čavess apgalvo, ka ASV "pārspīlējot lietas un sagrozot tās tā, lai attaisnotu iebrukumu Lībijā".

LETA/Foto: AFP/LETA