Pasaulē
2011. gada 4. aprīlis, 11:58

Āfrikā parādījusies jauna valsts

Jauns.lv

Somālijas teritoriālajās robežās parādījusies jauna valsts Azānija, vēsta aģentūra "Associated Press".

Par Azānijas izveidošanos tika paziņots svētdien svinīgā ceremonijā Kenijas galvaspilsētā Nairobi. Keniju uzskata par vienu no jaunās valsts izveidošanas iniciatorēm, jo Nairobi ir izdevīga sava veida buferzonas pastāvēšana pie robežas ar pilsoņu kara pārņemto kaimiņvalsti. Plānots, ka Azānija aizņems Somālijas dienvidu provinces.

Tajā pašā dienā - 3.aprīlī - parādījās arī Azānijas prezidents. Par to kļuvis Mohameds Abdi Gandijs, kurš savulaik vadīja Somālijas Aizsardzības ministriju. Uzrunādams klātesošos Nairobi, Gandijs par savu mērķi pasludināja cīņu pret islāmistu grupējumu "Al Shabaab", kas kontrolē ievērojamu Somālijas daļu.

Tuvākajā laikā tiks izveidota Azānijas valdība un sasaukts parlaments.

Somāliju pēdējos 20 gadus pārņēmis pilsoņu karš. Valsts ir sašķelta vairākās daļās, no kurām katrai ir sava valdība. Par starptautiski atzīto varu Somālijā uzskata pārejas laika federālo valdību, taču tā kontrolē tikai dažus galvaspilsētas Mogadīšo rajonus. Somālijas dienvidos un dienvidrietumos valda islāmistu grupējumi, vispirms jau "Al Shabaab". Valsts ziemeļos pastāv Somalilendas Republika. Starp pusēm regulāri notiek bruņotas sadursmes.


LETA

Tēmas