Minskas metro spridzinātājs atklāj nozieguma iemeslus
Pasaulē
2011. gada 21. aprīlis, 08:47

Minskas metro spridzinātājs atklāj nozieguma iemeslus

Jauns.lv

Aizdomās par Minskas metro spridzināšanu aizturētais traktoru rezerves daļu rūpnīcas atslēdznieks Dmitrijs Konovalos Baltkrievijas varasiestādēm atklājis pastrādātā nozieguma patiesos iemeslus.

Vīrietis apgalvo, ka viņam par sprādziena sarīkošanu piesolīta pamatīga naudas atlīdzība. Dmitrijs arī atklāj, ka nauda viņam šobrīd bija ļoti nepieciešama, lai nomaksātu kredītus un uzsāktu privāto uzņēmējdarbību, ziņo portāls Life News.

Baltkrievijas tiesībsargājošo struktūru darbinieki secinājuši, ka aizdomās par sprādziena sarīkošanu Minskas metro turētajiem nav psihisku noviržu, trešdien apliecināja Iekšlietu ministrijas amatpersonas.

"Nav pamata runāt par aizturēto psihiskajām novirzēm," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

"Diviem no aizturētajiem jau kopš skolas gadiem bija vērojama nosliece uz ķīmiju. Tieši šajā priekšmetā aizturētie bija teicamnieki, vienlaikus zināšanas citās jomās tikušas vērtētas kā visai viduvējas. Turklāt viens no aizdomās turamajiem vairākkārt kļuvis par ķīmijas olimpiāžu uzvarētāju. Diemžēl savas zināšanas šajā sarežģītajā priekšmetā jaunieši nolēma ievirzīt sprāgstvielu izpētē," norādīja ministrijā.

Citu rakstura īpašību vidū skolotāji un bijušie klasesbiedri norādījuši uz abu puišu noslēgtību, kas parādījusies jau kopš bērnības. "Nav izslēgts, ka šādas uzvedības iemesls bijis pārciesta psiholoģiskā trauma," uzskata ministrijā.

Saistībā ar 11.aprīļa Minskas metro teroraktu Baltkrievijas varasiestādes aizturējušas piecus cilvēkus. Diviem noteikts drošības līdzeklis - apcietinājums. Tie ir tiešais terorakta sarīkotājs un vēl viena persona, kas ar viņu sadarbojusies.

Kā pirmdien vēstīja tīmekļa medijs "Life News", sprādzienu Minskas metro, kurā gāja bojā 13 cilvēki, organizējuši trīs traktoru rezerves daļu rūpnīcas atslēdznieki no Vitebskas.

Baltkrievijas drošības struktūru pārstāvji uzskata, ka teroraktu organizēja klasesbiedri no Vitebskas - 25 gadus vecais Dmitrijs Konovalovs, Vlads Kovaļovs un kāds 28 gadus vecais Medvedevs, vēstīja "Life News".

Pratināšanā Konovalovs, Kovaļovs un Medvedevs atzina savu vainu terora akta sarīkošanā Minskas metro, vēstīja izdevums. Viņi uzņēmušies atbildību arī par sprādzienu Minskā 2008.gada jūlijā un diviem sprādzieniem Vitebskā 2005.gadā.

13.aprīlī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka terora akts Minskas metro ir atklāts. Viņš arī uzdeva tiesībsargājošajām iestādēm nopratināt opozīcijas politiķus saistībā ar sprādzienu metro. Lietā par terora aktu aizturēti pieci cilvēki. Kā ziņo Baltkrievijas Valsts Drošības komiteja, viens no motīviem, kas pamudinājis terora akta veicējus uz noziegumu, esot bijis naids pret cilvēkiem.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP/EPA