Pasaulē
2011. gada 22. aprīlis, 00:11

Lukašenko: Minskas teroraktā vainojama "slimīgas" demokrātijas pieļaušana valstī

Jauns.lv

Traģiskajā teroraktā Minskas metro vainojama pati Baltkrievija, kas pārlieku padevusies Rietumu spiedienam, pieļaujot "slimīgu" demokrātijas attīstību valstī, ar šādu paziņojumu ceturtdien nāca klajā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Mēs paši vien par to esam atbildīgi," ikgadējā uzrunā par stāvokli valstī deputātiem sacīja Lukašenko.

"Pirms vēlēšanām mēs uzņēmāmies tik lielu demokrātijas devu, ka mēs visi - gan es, gan jūs - sākām justies slimi," norādīja ilggadējais valsts vadītājs, ar to acīmredzot domājot 19.decembrī notikušās prezidenta vēlēšanas. "Bija tik daudz demokrātijas, ka tas sāka kļūt slimīgi."

Lukašenko atzina, ka pieļāvis kļūdu, ieklausoties Rietumu teiktajā.

"Kāda veida demokrātija tā ir? Ko jūs mums mācāt? Kādu piemēru jūs rādāt?" vairāk nekā divu stundu ilgajā runā jautāja prezidents. "Ja viņi mums liek viņu priekšā klanīties un liek mums nokrist uz ceļiem un pēc tam mūs saspiež (..), tad mēs vismaz cīnīsimies. Mēs cīnīsimies par savu zemi."

Sprādzienā 11.aprīļa vakarā Minskas metro stacijā "Oktjabrjskaja" dzīvību zaudēja 13 cilvēki, bet aptuveni 200 tika ievainoti. Gūtās traumas slimnīcās joprojām ārstē ap 150 cilvēku.

Vien divas dienas vēlāk Lukašenko paziņoja, ka terorakts Minskas metro ir atklāts. Viņš arī uzdeva tiesībsargājošajām iestādēm nopratināt opozīcijas politiķus saistībā ar sprādzienu metro. Lietā par teroraktu aizturēti vismaz pieci aizdomās turamie, kā arī trīs opozīcijas aktīvisti.

Acīmredzami brīdinot par turpmāku vēršanos pret opozīciju, Lukašenko paziņoja, ka "mēs neļausim apsūdzētajiem palikt nesodītiem, lai nepieļautu jaunus noziegumus - tas ir pats svarīgākais".

"Mēs iznīcināsim piekto kolonnu," sacīja Lukašenko, izmantojot savu iecienītāko frāzi attiecībā uz opozīciju. "Mums ir visi tam vajadzīgie līdzekļi."

Uzbrukuma motīvus izmeklētāji pagaidām plašākai sabiedrībai nav atklājuši, taču Lukašenko ceturtdien pavēstīja, ka izmeklēšana pilnībā vēl nav noslēgusies.

"Šis terorakts līdz šim mūs nav novedis ne pie viena politiķa, noziedznieka vai bandīta," sacīja Lukašenko.

Sprādziens valsti satricināja gan politiski, gan ekonomiski grūtā laikā - tiesas priekšā stājas pēcvēlēšanu nemieru rīkošanā apsūdzētie opozīcijas aktīvisti un bijušie prezidenta amata kandidāti, turklāt situāciju vēl vairāk sarežģī finanšu krīze.

Tas ir divkārt smags trieciens Lukašenko, kurš vienmēr lepojies ar spēju garantēt stabilitāti valstī.

Lukašenko iepriekš teroraktu saistījis ar ekonomiskajām problēmām, abās likstās vainojot nezināmus ienaidniekus, kuri strādājot gan Baltkrievijā, gan ārpus tās robežām.

LETA