Pasaulē
2011. gada 7. jūlijs, 11:32

Kanāda oficiāli noslēdz kaujas misiju Afganistānā

Jauns.lv

Kanāda ceturtdien oficiāli beigs savu misiju Afganistānā un teju 3000 kanādiešu karavīru beidzot varēs doties mājup.

Kanādas spēki Afganistānā cīnījās deviņus gadus, zaudējot 157 karavīrus un iztērējot vairāk nekā 11 miljardus ASV dolāru (5,4 miljardus latu).

Kanādas spēki Afganistānā ieradās 2002.gadā, un kopš tā laika vairums kanādiešu militārpersonu tika dislocēts Kandahārā, kuras lidlaukā arī notiks svinīgā ceremonija kaujas operācijas noslēguma atzīmēšanai.

Afganistānas otrā lielākā pilsēta Kandahāra un reģions ap to tika uzskatīts par talibu izcelsmes vietu un vienu no karstākajiem punktiem valstī.

Pēdējo nedēļu laikā kanādiešu karavīri veica savas pēdējās patruļas un atstāja savus priekšposteņus, lai pulcētos milzīgajā Kandahāras militārajā bāzē, kur saņems beidzamās instrukcijas pirms atgriešanās mājās.

Otrdien Kanāda simboliskā ceremonijā, nolaižot karogu, nodeva kontroli pār savu pēdējo apgabalu ASV spēku rokās.

Kanādas komandieri ir pārliecināti, ka savas darbības laikā Kandahārā Kanādas spēki ir panākuši ievērojamu progresu.

Jau ziņots, ka arī citas valstis gatavojas pakāpeniski samazināt savu kontingentu Afganistānā, bet visus ārvalstu spēkus plānots izvest līdz 2014.gadam, nododot kontroli pār drošību afgāņu spēku rokās.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons trešdien paziņoja, ka Lielbritānija līdz 2012.gada beigām izvedīs no Afganistānas vēl 500 karavīrus, samazinot kopējo karavīru skaitu šajā valstī līdz 9000.

Arī ASV prezidents Baraks Obama pagājušajā mēnesī paziņoja, ka līdz gada beigām no Afganistānas tiks izvesti 10 000 amerikāņu karavīru, bet līdz 2012. gada oktobrim - vēl 23 000.

ASV piemēram nolēma sekot arī Francija, šogad plānojot izvest vairākus simtus karavīru. Savukārt Čehija gatavojas līdz 2012.gada otrajai pusei no Afganistānas izvest aptuveni ceturtdaļu no kara plosītajā valstī dislocētajiem 720 karavīriem.

Tomēr no lielākajiem Afganistānas misijas dalībniekiem Kanāda ir pirmā, kas šogad sakusi sūtīt mājās lielu skaitu karavīru.

Sabiedriskās domas un tirgus pētniecības organizāciju "Vision Critical" un "Angus Reid" šogad veiktā aptauja liecina, ka arī Kanādas sabiedrībā ir augusi pretestība valsts dalībai Afganistānas karā. Tai iebilda 63% aptaujāto.

2010.gadā noraidoša attieksme bija tikai 47% respondentu.

2008.gadā Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers pirmo reizi solīja, ka Kanādiešu karavīri Afganistānu atstās 2011.gadā.

Pēc tam kad 2.maijā ASV vienības SEAL operācijā Abotābādā netālu no Islamabadas tika nošauts "Al Qaeda" līderis Osama bin Ladens, Hārpers paziņoja, ka Afganistāna "vairs nav globālā terorisma avots".

Kanādas kaujas spēki - aptuveni 3000 karavīru - dosies mājup, tomēr viņu vietā tiks nosūtīti 950 instruktori afgāņu karavīru apmācīšanai Kabulā.

Kanāda turpinās sniegt palīdzību Afganistānai, un tiek lēsts, ka no šī brīža līdz 2014.gadam Kanādai tas izmaksās vēl aptuveni 700 miljonus ASV dolāru (340 miljonus latu).

LETA