Pasaulē
2011. gada 1. augusts, 04:47

Republikāņu senators: likumdevēji ir tuvu kompromisam par parāda griestiem

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama un vadošie demokrātu un republikāņu likumdevēji ir tuvu kompromisam sarunās par parādu griestu paaugstināšanu, intervijā telekanālam CNN paziņoja Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels.

Savukārt Baltā nama pārstāvis Deivids Plufe intervijā telekanālam NBC uzsvēra, ka vienošanās amerikāņu likumdevēju starpā vēl nav panākta.

"Mums nav vienošanās," norādīja Plufe. "Es domāju, ka tuvākajās stundās kongresa līderi pietuvosies kompromisam."

Obamam, demokrātu un republikāņu likumdevējiem vienošanās par parādu griestu palielināšanu no pašreizējiem 14,3 triljoniem ASV dolāru jāpanāk līdz 2.augusta pusnaktij, kad izsīks līdzekļi federālās valdības tēriņu apmaksai.

Kā skaidroja senators, kompromisa vienošanās paredz parāda griestu palielināšanu par 2,4 triljoniem ASV dolāru (1,176 triljoniem latu), kam vajadzētu pietikt, lai nodrošinātu ASV maksātspēju vismaz līdz 2012.gada beigām.

Parāda griesti tiks palielināti divos piegājienos, kas notiks automātiski. Tā ir viena no galvenajām demokrātu prasībām, lai līdz nākamajām vēlēšanām novērstu pašreizējās krīzes atkārtošanos, ziņo sarunām tuvi avoti.

Pirmajā piegājienā parāda griesti tiks palielināti par vienu triljonu dolāru, vienlaicīgi izstrādājot budžeta izdevumu samazināšanas stratēģiju desmit gadiem par līdzvērtīgu summu.

Puses vienojušās izveidot īpašu ASV Kongresa komiteju, kurā ietilps vienāds skaits republikāņu un demokrātu un kuras uzdevums būs izstrādāt rekomendācijas budžeta deficīta samazināšanai desmit gadu laikā atbilstoši naudas summai, par kādu parādu griesti tiks palielināti otrajā piegājienā.

Komitejai savas rekomendācijas līdz šā gada novembrim jāiesniedz Senātā un Pārstāvju palātā, skaidroja Makonels.

Demokrāti un republikāņi vēl nav vienojušies, vai komitejai piešķirt pilnvaras ieteikt nodokļu palielināšanu, kam nikni iebilst republikāņi.

LETA AFP