Pasaulē
2011. gada 15. augusts, 11:00

Pakistāna var būt ļāvusi Ķīnas inženieriem izpētīt slepena ASV helikoptera vraku

Jauns.lv

Pakistānas varas iestādes var būt ļāvušas Ķīnas inženieriem izpētīt slepena ASV helikoptera vraku, kurš nogāzās Osamas bin Ladena nogalināšanas operācijas laikā, svētdien ziņoja laikraksts "New York Times".

ASV izlūkdienestu aģentūras secinājušas, ka Ķīnas inženieri pēc Pakistānas izlūkdienesta darbinieku uzaicinājuma var būt detalizēti nofotografējuši helikoptera "Black Hawk" nolūzušo asti. Helikopters bija aprīkots ar slepenu tehnoloģiju, kas padarīja to nemanāmu radariem.

ASV izlūkdienestu amatpersonas ir pārliecinātas, ka Ķīnas inženieri varēja nofotografēt helikopteru un pat paņemt līdzi dažus vraka fragmentus, laikrakstam pavēstīja viena amatpersona.

Līdzīgu ziņu publicēja arī britu laikraksts "Financial Times".

Attiecības starp Pakistānu un ASV ir pasliktinājušās pēc ASV specvienības operācijas Pakistānas pilsētā Abotabadā, kurā 2.maijā tika nogalināts bin Ladens, un pēc Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līguma darbinieka aizturēšanas Pakistānā.

ASV jūras kājnieki mēģināja iznīcināt šo helikopteru pēc tā nogāšanās bin Ladena apdzīvotajā kompleksā Abotabadā netālu no Pakistānas galvenās militārās akadēmijas, tomēr tā astes daļa lielā mērā palika neskarta.

Pakistānas drošības spēku augsta amatpersona noliedza "New York Times" ziņu un uzsvēra, ka helikoptera vraks ticis atdots ASV amatpersonām drīz pēc šīs operācijas.

"Tas ir tikai pieņēmums. Tas ir pilnīgi nepatiess. Vraks tika atdots. Nekāds helikopters nav palicis [Pakistānā]," sacīja Pakistānas amatpersona.

ASV amatpersonas sacīja, ka tām nav pārliecinoša pierādījuma par to, ka Ķīnas inženieri apmeklējuši Abotabadu.

"New York Times" ziņa pamatota galvenokārt ar pārtvertām sarunām, kurās Pakistānas amatpersonas apspriedušas ķīniešu uzaicināšanu uz katastrofas vietu.

Ķīnas Aizsardzības ministrijas oficiāls pārstāvis sacīja, ka tai ir "dziļas šaubas" par šo ziņu. Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre pieņēmumu, ka Ķīna lūgusi atļauju apskatīt ASV helikoptera vraku, raksturoja kā "smieklīgu".

BNS