Pasaulē
2011. gada 16. augusts, 15:14

Dalailama ieradies vizītē Igaunijā

Jauns.lv

Vizītē Igaunijā otrdien ieradies Tibetas budistu garīgais līderis dalailama.

Lidostā viņu nesagaidīja neviena Igaunijas amatpersona, ieradušies bija vienīgi Igaunijas Budisma institūta pārstāvji. Vizīte, kas turpināsies līdz ceturtdienai, notiek pēc institūta un Igaunijas parlamenta grupas Tibetas atbalstam ielūguma.

Jau vēstīts, ka Ķīnas vēstniecība Igaunijā otrdien izplatīja paziņojumu, kurā pieprasa atcelt oficiālo tikšanos ar dalailamu, kas paredzēta trešdien, kad parlamenta Tibetas atbalsta grupas vadītājs Andress Herkels parlamentā rīkos pusdienas par godu dalailamam. Tās apmeklēs arī Igaunijas aizsardzības ministrs Marts Lārs, kurš ir premjerministra pienākumu izpildītājs, jo premjers Andruss Ansips ir atvaļinājumā.

Pēc tam parlamenta konferenču centrā notiks tikšanās ar dalailamu, kurā piedalīsies arī politiķi no Latvijas un Lietuvas.

Dalailama trešdien arī teikts uzrunu Tallinas Brīvības (Vabaduzes) laukumā.

Ar dalailamu viņa vizītes laikā paredzējis neoficiāli tikties arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama  bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu, tādēļ nosoda dalailamas vizītes jebkurā pasaules valstī.

1989.gadā dalailama saņēma Nobela Miera prēmiju.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.


BNS