Pasaulē
2011. gada 24. augusts, 15:17

Kremlis: Ziemeļkoreja gatava kodolizmēģinājumu moratorijam

Jauns.lv

Ziemeļkoreja ir gatava noteikt moratoriju kodolieroču izmēģinājumiem, ja par tās kodolprogrammu tiks atsāktas sešu pušu sarunas, trešdien apliecināja Kremļa preses pārstāve Natālija Timakova.

Ar šo paziņojumu amatpersona nāca klajā pēc Krievijas un Ziemeļkorejas prezidentu Dmitrija Medvedeva un Kima Čenira sarunām, kas nupat noslēgušās Sibīrijā.

Kims apliecinājis vēlēšanos atgriezties pie tā dēvētajām sešu pušu sarunām, kurās piedalās abas Korejas, Ķīna, Japāna, ASV un Krievija.

"Bez priekšnosacījumu izvirzīšanas sarunu gaitā Ziemeļkoreja būtu gatava atrisināt šo jautājumu par moratorija noteikšanu izmēģinājumiem un izlietotās kodoldegvielas pārstrādei," sacīja Timakova.

Ziemeļkoreja arī iepriekš aicinājusi atsākt sešu pušu sarunas "bez priekšnosacījumu izvirzīšanas", tomēr Dienvidkoreja norādījusi, ka tās ziemeļu kaimiņam vispirms jāaptur kodolprogramma, kā arī jāuzņemas atbildība par pērn notikušajiem robežincidentiem, kuros tika nogalināti vairāki desmiti dienvidkorejiešu.

2005.gada septembrī tika panākta vienošanās, ka Ziemeļkoreja atsakās no savas kodolieroču programmas, pretī saņemot būtisku ekonomisko palīdzību, kā arī pretimnākšanu diplomātijas un drošības jomās.

Tomēr vienošanās netika īstenota, abām pusēm vienai otru apsūdzot negodprātībā.


LETA