Pasaulē
2011. gada 29. augusts, 03:44

Pētījums: 74% Ķīnas kompāniju joprojām vāja maksājumu disciplīna

Jauns.lv

74% Ķīnas kompāniju joprojām ir vāja maksājumu disciplīna un drīzumā tā varētu pasliktināties, liecina starptautisko kredītrisku apdrošinātāja "Coface" veiktā pētījuma dati.

Lai arī 2010.gadā būtiski uzlabojusies norēķinu kārtība Ķīnas iekšējā tirgū, "Coface" eksperti pētījuma rezultātā prognozē visai drīzu situācijas pasliktināšanos maksājumu jomā.

Ķīna patlaban pakāpeniski adaptē starptautiskos maksājumu standartus, lai paaugstinātu konkurenci attiecībā uz pēcapmaksas darījumiem, kuri, no vienas puses, kļūst arvien izplatītāki, bet, no otras puses, tāpēc, ka Ķīnas klientiem bieži ir problēmas ar naudas plūsmu.

"Ķīna patlaban ir sasniegusi starptautiskos standartus uzņēmumu savstarpējo kredītnorēķinu un termiņu ziņā, tomēr Ķīnas kompāniju maksājumu disciplīna par spīti uzlabojumiem nav priekšzīmīga, lai arī kompānijām ir pieejami tieši tie paši kredītriska vadības instrumenti, kādi citur pasaulē - kredītu menedžments un pieeja kredītu apdrošināšanai," norāda "Coface Latvia" valdes priekšsēdētājs Māris Lukins.

Vērtējot "Coface Latvia" riska portfeli, "Coface Latvia" uzņemtais risks pret Ķīnu nav būtisks - apdrošinātais kredītrisks ir neliels, zem 1% no portfeļa. Tomēr pašreizējā situācijā Latvijas uzņēmēji sāk arvien vairāk pievērsties jaunu tirgu apguvei un partneru izpētei, un kredītriska novērtējumam. Eksports uz Ķīnu ir būtiski pieaudzis, arī "Coface" pēdējā gada laikā ir būtiski pieaudzis pieprasījumu skaits par Ķīnas kompānijām. Visvairāk par Ķīnas kompānijām interesējas metālapstrādes industrijā strādājošie uzņēmumi, kam seko ķīmijas preču ražotāji.

"Coface Latvia" valdes priekšsēdētājs uzsver, ka maksājumu disciplīna ir viens no galvenajiem nosacījumiem stabilu biznesa attiecību veidošanā. Vēl būtiskāk tas ir gadījumā, ja runājam par Latvijas uzņēmējiem tik attālu valsti kā Ķīna, kurā nemaksātāja parādu piedziņa ir ļoti sarežģīts un pārsvarā dārgs process.

"Lai nenokļūtu situācijā, kad jau runājam par maksātnespējas risinājumiem, ir jāanalizē savu esošo un potenciālo partneru bilance un maksājumu disciplīna. Otrs nopietns solis - kredītrisku izvērtēšana," uzskata Lukins.

"Coface" pārstāvis atzīmē, ka nestabilā pēdējo gadu ekonomiskā situācija ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē vietējos uzņēmumus ir jau mācījusi. Uzņēmumu vadītāji arvien vairāk sāk pievērst uzmanību kredītriska vadībai un debitoru portfeļa pastiprinātai kontrolei. Jau labu brīdi augstu tiek novērtēti uzņēmuma kredītkontrolieri, kuri iepriekšējos gados, kad apgrozījuma audzēšana bija prioritāte, bija nedaudz pastumti malā.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ekonomiskā sadarbība ar Ķīnu atkal aktivizējusies 2010.gadā, kad novērots 58% eksporta pieaugums un 53% importa pieaugums, gandrīz sasniedzot pirmskrīzes līmeni. Lielākās preču eksporta kategorijas - metāli un minerālie produkti. Importa preču kategorijā dominē mašīnas, mehānismi un iekārtas, kā arī rūpniecības preces.

"Coface" pētījums par Ķīnas kompāniju maksājumu ieradumiem tika veikts pērnā gada nogalē, intervējot vairāk nekā 1000 kompāniju. Pētījums publiskots šī gada jūnijā. Pētījuma mērķis bija labāk izprast Ķīnas kompāniju uzvedību saistībā ar maksājumu kultūras izmaiņām.

"Coface" galvenā mītne atrodas Parīzē, un to pārstāv meitas uzņēmumi 67 valstīs un "CreditAlliance" tīkla partneri vēl 93 valstīs. "Coface" misija ir vienkāršot tirdzniecību starp uzņēmumiem visā pasaulē, piedāvājot saviem 130 000 klientu četras pakalpojumu līnijas, kas ļauj pilnībā vai daļēji decentralizēt sadarbības partneru attiecību vadību un apdrošināt debitoru parādus: kredītrisku apdrošināšanu, faktoringu un informāciju par reitingiem un uzņēmumiem un debitoru parādu kontroli. "Coface" darbojas 6600 darbinieki 67 pasaules valstīs, 45% no 500 pasaulē lielākajiem uzņēmumiem ir "Coface" klienti.

LETA Nozare.lv

Tēmas