Pasaulē
2011. gada 17. septembris, 04:44

Tallinā notiks uiguru sieviešu konference par cilvēktiesībām

Jauns.lv

Tallinā no 24. līdz 26.septembrim notiks uiguru sieviešu konference par cilvēktiesībām, kuru organizē Igaunijas parlamenta Tibetas atbalsta grupas loceklis Juku Kalle Raids.

Konference notiks Igaunijas Nacionālās bibliotēkas un Rīgikogu (parlamenta) telpās, un tajā galvenais temats būs cilvēktiesības uiguru apdzīvotajā Ķīnas Turkestānā.

"Svarīgākais ir tas, ka piedalīsies cilvēktiesību aktīviste Rebija Kadīra, kas pavadījusi laiku cietumā Ķīnā un tagad dzīvo ASV," sacīja Raids.     

Parlamentārietis sacīja, ka viņš pašlaik saskaņo 60 uiguru sieviešu braucienu uz Igauniju.

Konference "Uiguru sieviešu piedalīšanās cilvēktiesību un demokrātijas veicināšanā nozīme" pirmās divas dienas notiks Nacionālajā bibliotēkā, bet trešo dienu - parlamenta konferenču zālē.   

Pirmais Starptautiskais uiguru sieviešu seminārs notika 2007.gada martā ASV galvaspilsētā Vašingtonā, otrais - 2008.gadā Vācijas pilsētā Minhenē, bet trešais - 2009.gada novembrī Kanādas pilsētā Toronto.

Ķīnā dzīvo aptuveni astoņi miljoni  uiguru, kas ir neapmierināti ar haņu (etnisko ķīniešu) pieplūdumu Sjiņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā un politiskām un kultūras represijām pret  uiguriem, kas ir musulmaņi un kuru valoda pieder pie tjurku valodu grupas. Sjiņdzjanā, kuru  uiguri dēvē par Austrumturkestānu un kas aizņem ceturto daļu Ķīnas teritorijas valsts dienvidrietumos, no 20 miljoniem iedzīvotāju 45% ir  uiguri un 40% haņi, lai gan vēl pirms pārdesmit gadiem  uiguri Austrumturkestānā bija pārliecinošs vairākums.

Sjiņdzjanā 2009.gadā notika etniski nemieri, kurus izraisīja saspīlējums starp islāmticīgajiem  uiguriem un Ķīnas lielāko tautu haņiem (etniskajiem ķīniešiem), un tajos gāja bojā simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku.

Siņdzjanas  Uiguru autonomais rajons tiek uzskatīts par bīstamāko Ķīnas reģionu, jo tas robežojas ar tādām nemierīgām valstīm kā Afganistāna un Pakistāna. Turklāt Sjiņdzjanas  Uiguru autonomajā reģionā darbojas grupējums "Austrumu Turkestāna", kuru Ķīna apsūdz mēģinājumos sašķelt valsti.

BNS