Pasaulē
2011. gada 24. oktobris, 16:32

Luksusa automašīnu ražotāji pielāgo automašīnas resniem vadītājiem un pasažieriem

Jauns.lv

Luksusa automašīnu ražotāji spiesti palielināt automašīnu izmērus un izturību, jo aizvien vairāk pasažieru un vadītāju cieš no liekā svara, vēsta britu laikraksts "The Daily Telegraph".

Globālās aptaukošanās tendences dēļ tipisks ģimenes auto ir par 30 centimetriem platāks un gandrīz divreiz smagāks nekā pirms 50 gadiem, un tagad arī daži luksusa automašīnu ražotāji sākuši izmēģināt nākamās paaudzes braucamos, kas piemēroti resnākiem cilvēkiem.

Lai izpētītu patērētāju vajadzības, pagājušajā nedēļā automašīnu ražotājs BMW pieaicināja 800 brīvprātīgos, kuru vidū bija gan slaidi cilvēki, gan stipri aptaukojušies, liekot viņiem veikt dažādus uzdevumus un vērojot, kā aptaukošanās ietekmē cilvēku spēju vadīt auto.

"Cilvēki kļūs aizvien korpulentāki, un mēs vēlējāmies noskaidrot, kā tas ierobežo viņu kustības un kā mēs varam adaptēt mūsu mašīnas klientu mainīgajām vajadzībām," sarunā ar laikrakstu "Sunday Times" paskaidroja BMW ergonomikas speciālists Ralfs Kaizers. "Lielākoties tie nav sportiski cilvēki. Mums jau ir tādas lietas kā auto novietošanas atbalsta sistēma, kas rāda uz ekrāna šķēršļus, kad jūs braucat atpakaļgaitā. Cilvēki, kuriem grūti pagriezties par 140 grādiem, lai paskatītos atpakaļ, tagad var vienkārši skatīties ekrānā."

"Šis pētījums nozīmē, ka mēs (..) varēsim uzbūvēt automašīnu, ko varēs lietot vismaz 95% cilvēku," norādīja Kaizers.

Vācijas automašīnu ražošanas kompānija "Mercedes-Benz" atklājusi savu plānu padarīt izturīgākus rokturus virs durvīm, lai palīdzētu atbalstīties smagākiem pasažieriem. Tikmēr uzņēmums "Porsche" savos dārgākajos modeļos iebūvē ar elektrību darbināmus automobiļa stūres statņus, kas paceļas, kad dzinējs tiek izslēgts.

Pēdējās desmitgades laikā Japānas autobūves kompānija "Honda" paplatinājusi sēdekļus par pieciem centimetriem, pielāgojot tos lielākām pēcpusēm, bet kompānijas jaunākie automobiļi aprīkoti ar pogām, kas ir piemērotas resniem pirkstiem.

1953.gadā automašīna "Ford Prefect" bija 145 centimetrus plata un tās sēdeklis bija 45 centimetrus dziļš, savukārt 2011.gadā modelis "Ford Focus" bija 185 centimetrus plats un ar 58 centimetrus dziļu sēdekli.

LETA