Pasaulē
2011. gada 25. oktobris, 23:19

Ķīna ierobežos televīzijas izklaides raidījumus

Jauns.lv

Televīzijas populārie izklaides raidījumi Ķīnā tiks aizstāti ar "veselīgām" programmām, otrdien vēsta valsts mediji, komentējot regulatora kārtējo lēmumu par kontroles pastiprināšanu pār raidorganizācijām.

Radio, kino un televīzijas valsts administrācijas (RKTVA) lēmums pieņemts tikai dažas dienas pēc Ķīnas Komunistiskās partijas plēnuma, kurā tika spriests par nepieciešamajām reformām kultūras jomā, lai līdzsvarotu valsts arvien straujāko pielāgošanos tirgus ekonomikai.

Jau septembrī RKTVA apturēja talantu šova "Supermeitene" demonstrēšanu, kas tika pārraidīts jau sešus gadus un līdzīgi savam dvīņu raidījumam ASV piesaistīja miljoniem skatītāju.

Vairākas šova dalībnieces kļuvušas par slavenībām un, pateicoties reklāmām, televīzijas kanāli nopelnījuši miljonus.

Saskaņā ar RKTVA kārtējo lēmumu 34 vadošajiem satelītkanāliem savā saturā būs jāatsakās no "pārmērīgas izklaides" un katru vakaru piespiedu kārtā būs jāpārraida vismaz divas stundas gari ziņu raidījumi, vēsta oficiālā aģentūra "Siņhua".

Pagaidām nekāda informācija par šo lēmumu RKTVA interneta vietnē nav atrodama, taču jau iepriekš mediji, atsaucoties uz RKTVA direktoru Dzjiņu Delunu, ziņoja, ka gaidāmi programmu satura ierobežojumi, kas stāsies spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

No septembrī RKTVA vietnē atrodamā dokumenta "Padomi satelīttelevīzijas kanālu vadības stiprināšanai" un otrdienas mediju ziņām izriet, ka raidorganizācijas tiks mudinātas pārraidīt tādas programmas, kas veicina "harmoniju, veselību un tradicionālo kultūru".

Tiek lēsts, ka Ķīnas reģionālā līmeņa satelīttelevīzijas kanālus skatās 95% no 1,3 miljardus lielā iedzīvotāju kopskaita, un pēdējo gadu laikā ēterā parādās arvien vairāk izklaidējošu raidījumu, televīzijas kanāliem cenšoties izdevīgāk pārdot reklāmas laiku.

Analītiķi norāda, ka tas izsaucis amatpersonu satraukumu, un daži televīzijas kanāli jau bijuši spiesti atteikties no vispikantākajiem raidījumiem.

Piemēram, Čuncjinas varasiestādes janvārī deva rīkojumu pilsētas satelīttelevīzijas kanālam situāciju komēdijas aizstāt ar komunistu maršiem un filmām par Ķīnas revolūcijas vēsturi.

LETA

Tēmas