Pasaulē
2011. gada 29. oktobris, 04:41

Par britu monarhijas troņmantnieku turpmāk varēs kļūt arī pirmdzimtās meitenes

Jauns.lv

Par britu karaliskās ģimenes troņmantnieku turpmāk varēs kļūt arī pirmdzimtās meitenes un tie, kas precējušies ar Romas katoļticīgo, piektdien Britu Nāciju sadraudzības forumā Austrālijas pilsētā Pērtā vienojās pārstāvji no 16 valstīm, kas atzīst britu monarhu par savu valdnieku.

"Tas, ka jaunāks dēls kļūst par karali pat, ja viņam ir vecāka māsa, tikai tāpēc vien, ka viņš ir vīrietis, vai tas, ka nākamais monarhs var apprecēt jebkādas reliģijas pārstāvi, izņemot katoļticīgo, ir domāšanas veids, kas ir pretrunā ar modernas valsts, par kādām mēs visas esam kļuvušas, idejām," kolēģiem no pārējām 15 Britu Nāciju sadraudzības valstīm teica Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kas iepazīstināja ar grozījumiem.

Forumā Pērtā, kur tika panākta vienošanās par nākamā monarha izraudzīšanās noteikumiem, piedalījās arī Lielbritānijas karaliene Elizabete II.

Britu Nāciju sadraudzības valstu līderi vienojās atcelt senseno noteikumu, ka priekšroka tiek dota troņmantniekam nevis troņmantniecei, neņemot vērā viņu vecumu.

Jautājumam jo īpaši uzmanība tika pievērsta šogad, kad aprīlī salaulājās pašlaik otrais mantinieku rindā uz troni Velsas princis Viljams un Ketrīna Midltone. Saglabājoties iepriekšējai kārtībai, par nākamo karali kļūtu viņu vecākais dēls neatkarīgi no tā, vai viņam būtu vecāka māsa.

"Vienkārši sakot, ja Kembridžas hercogam un hercogienei būtu meita, viņa kādu dienu kļūtu par mūsu karalieni," Kamerons, skaidrojot izmaiņas, atsaucās uz prinča Viljama un viņa sievas titulu.

Pašreizējie noteikumi, kas nosaka britu monarhija troņa mantošanas kārtību, izstrādāti 1688. un 1700.gadā. Tolaik galvenā vērība tika pievērsta tam, lai iespējamie troņmantnieki neapprecētos ar katoļticīgo. Noteikumi neaizliedz laulības ar nevienas citas reliģijas pārstāvi vai ateistu.

Noteikumi tika izstrādāti, kad karalis Henrijs VIII atšķēlās no Romas katoļu baznīcas 16.gadsimta vidū un kad katoļticīgie tika uzskatīti par draudu britu monarhijas pārvaldībā esošajās valstīs.

Tomēr monarham joprojām jābūt protestantam, jo arī turpmāk britu monarhs būs Anglikāņu baznīcas galva.

Pretestību britu monarhijas troņa mantošanas kārtības izmaiņām radusies, jo grozījumu ieviešana ir sarežģīts process un daudzi pauž bažas, ka jaunie noteikumu veicinās republikāņu kustību aktivitāti.

Tiks izveidota darba grupa, kas izstrādās nepieciešamos likumu grozījumus, lai jaunie noteikumi par britu monarhijas mantošanas kārtību stātos spēkā.

BNS