Pasaulē
2011. gada 18. novembris, 18:34

Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna sper pirmo soli Eirāzijas Savienības virzienā

Jauns.lv

Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna piektdien spērušas pirmo soli Eirāzijas Savienības virzienā, parakstot deklarāciju par tālāku ekonomisko integrāciju.

Ideju par šādas savienības izveidi postpadomju telpā jau jūlijā izvirzīja Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, neslēpjot nodomu atkal tuvināt valstis, kas savulaik ietilpušas Padomju Savienībā. Pirms pusotra mēneša, neilgi pēc tam, kad bija paziņojis par nodomu 2012.gadā atgriezties Kremlī, viņš veltīja tai ievadrakstu avīzē "Izvestija".

Deklarāciju piektdien Kremlī parakstīja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs. Pats Putins parakstīšanas ceremonijā nepiedalījās.

Kā pastāstījis Medvedevs, šis dokuments paredz izveidot izpildkomiteju, kas uzraudzīs triju valstu ekonomikas ciešāku integrāciju ar mērķi nākotnē panākt "pilnvērtīgas Eirāzijas ekonomiskās savienības izveidi".

"Esam spēruši ļoti svarīgu soli Eirāzijas ekonomiskās savienības veidošanā, kam nākotnē neapšaubāmi būs izšķiroša ietekme uz mūsu valstīm," viņš paziņojis.

Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna jau iepriekš apvienojušās kopīgā muitas ūnijā, bet Eirāzijas Savienība ar kopīgu izpildkomiteju ir liels solis vienotas ekonomiskās telpas izveidē.

Kremlis gan nav norādījis nekādus šīs savienības izveides termiņus, bet laikraksts "Vedomosti", atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, pieminējis, ka tas varētu notikt jau 2015.gadā.

Putins oktobra sākumā rakstā avīzē "Izvestija" šo projektu nosauca par "vēsturisku izrāvienu" bijušās PSRS valstu attiecībās, kas nojauc barjeras gan ekonomisko darījumu, gan darbaspēka ceļā.

Pašreizējais Krievijas premjers, kas savulaik Padomju Savienības sabrukumu nosauca par "divdesmitā gadsimta lielāko ģeopolitisko traģēdiju", noliedzis, ka vēlētos atjaunot PSRS.

"Iecere nav atjaunot Padomju Savienību tās kādreizējā formā," savā rakstā norādīja Putins, kurš nākamā gada martā startēs prezidenta vēlēšanās un, domājams, atkārtoti kļūs par Kremļa saimnieku vismaz uz nākamajiem sešiem gadiem.

Atzinīgi vērtējot Maskavas panākto integrāciju ekonomikas jomā ar Baltkrieviju un Kazahstānu, viņš uzsvēra, ka priekšā gaida "daudz ambiciozāks mērķis - augstāks integrācijas līmenis, Eirāzijas Savienība", kas tiks veidota, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) un citu reģionālo koalīciju pieredzi.

Pēc Putina vārdiem, šādas savienības izveidošana "radīs reālus priekšnoteikumus visa kontinenta ģeopolitiskās un ģeoekonomiskās konfigurācijas mainīšanai, un tai būs neapšaubāmi pozitīvs globāls efekts".

"Mēs piedāvājam spēcīgas pārnacionālas apvienības modeli, kas spēs kļūt par vienu no mūsdienu pasaules poliem un piedevām spēlēt efektīvas saiknes lomu starp Eiropu un dinamisko Āzijas un Klusā okeāna reģionu," viņš rakstīja.

Putins savā rakstā norādīja, ka Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas veidotā vienotā ekonomiskā telpa pakāpeniski paplašināsies, tai pievienojoties Kirgizstānai un Tadžikistānai, taču integrācijas process ar to neaprobežošoties.

Viņš uzsvēra, ka Eirāzijas savienība būšot atklāts projekts, kuram pievienoties tikšot aicināti arī citi, un pirmkārt, Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) dalībvalstis.

Putins apgalvoja, ka pievienošanās Eirāzijas savienībai neesot pretrunā ar Eiropas integrācijas kursu, kuru izvēlējušās vairākas Krievijas kaimiņvalstis.

"Eirāzijas Savienība tiks būvēta, pamatojoties uz universāliem integrācijas principiem, kā Lielās Eiropas neatņemama sastāvdaļa, kuru vienos kopīgas brīvības, demokrātijas un tirgus likumu vērtības," rakstīja Krievijas premjers.

LETA