Pasaulē
2011. gada 17. decembris, 23:05

Ziemeļkoreja piekrīt apturēt urāna bagātināšanas programmu

Jauns.lv

Ziemeļkoreja piekritusi pārtraukt savu augsti bagātinātā urāna kodolprogrammu, kas ir galvenā ASV prasība kodolatbruņošanās sarunu atsākšanai, sestdien vēsta Dienvidkorejas mediji.

Ziņu aģentūra "Yonhap" un avīze "Chosun Ilbo" atsaucas uz vārdā neminētu diplomātisku avotu, ka Vašingtona arī esot piekritusi kā palīdzību piegādāt Phenjanai 240 000 tonnu pārtikas.

Ziemeļkoreja esot apsolījusi "īstenot kodolatbruņošanās sākotnējos pasākumus, kas ietver urāna bagātināšanas programmas apturēšanu", ziņo "Yonhap".

Phenjana piekritusi ieviest stingrākas un skaidrākas uzraudzības sistēmas, lai nodrošinātu, ka saņemtā palīdzības pārtika nonāk pie tiem, kam tā ir visvairāk nepieciešama, vēsta "Yonhap".

Šādas vienošanās panāktas, kad ceturtdien un piektdien Pekinā ASV īpašais sūtnis Ziemeļkorejas cilvēktiesību jautājumos Roberts Kings ticies ar Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas Ziemeļamerikas jautājumu nodaļas vadītāju Ri Gunu, pavēstīja avoti.

Kā vēsta "Yonhap" un "Chosun Ilbo", nākamajā nedēļā Pekinā notiks vēl viena abu valstu pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu sešu pušu sarunu atsākšanu.

Kā ziņots, Ziemeļkoreja 2009.gadā izstājās no sešu pušu kodolatbruņošanās sarunām un mēnesi vēlāk veica savu otro kodolieroču izmēģinājumu. Tomēr vēlāk tā izteica vēlmi atsākt sarunas bez iepriekšējiem nosacījumiem.

Taču ASV un Dienvidkoreja uzskata, ka Ziemeļkorejai jāizrāda ieinteresētība šajā procesā, apturot savas urāna bagātināšanas programmu. Tās arī pieprasa, lai Ziemeļkorejā tiktu ielaisti ANO kodolieroču kontrolieri.

Sešu pušu sarunās piedalās abas Korejas, Ķīna, Japāna, Krievija un ASV. To mērķis ir pārliecināt Phenjanu atteikties no kodolieročiem apmaiņā pret palīdzību enerģētikas jomā, drošību un priekšrocībām diplomātijā.

Kopš jūlija ASV un Dienvidkoreja katrai ir notikuši divi divpusēju sarunu raundi ar Ziemeļkoreju, cenšoties nobruģēt ceļu sešu pušu sarunu atsākšanai, tomēr lieli panākumi šajās sarunās līdz šim nebija gūti.

LETA