Pasaulē
2011. gada 28. decembris, 02:15

Ķīna gatavojas būvēt Tibetā pasaulē augstāko lidostu

Jauns.lv

Ķīna otrdien paziņojusi, ka nākamgad sāks būvēt Tibetā pasaules augstāko lidostu, vēsta šīs valsts mediji.

To plānots izbūvēt Nagčhu apriņķī, 4436 metrus virs jūras līmeņa jeb aptuveni par 100 metriem augstāk nekā pašreizējo augstāko lidostu, kas arī atrodas Tibetā, Čhamdo pilsētā.

Lidostas būve izmaksās 1,8 miljardus juaņu (150,6 miljonus latu), un paredzams, ka tā tiks pabeigta triju gadu laikā, norāda aģentūra "Siņhua".

Tibetā jau ir piecas civilās lidostas, bet vismaz divas no tām skarbo laika apstākļu dēļ darbojas tikai dažus mēnešus gadā.

Pēdējo gadu laikā Pekina aizsākusi vērienīgu programmu, kas paredz rekonstruēt vecās lidostas un būvēt jaunas, īpaši grūti pieejamajos valsts rietumdaļas kalnu rajonos, skaidrojot to ar nepieciešamību stimulēt ekonomiku.

Lai gan sešdesmit okupācijas gados Pekina pārvaldījusi Tibetu ar dzelžainu roku, Ķīnas valdība tagad iegulda tur lielus līdzekļus, apgalvojot, ka jaunu lidostu, ceļu un dzelzceļu būve sekmēs šā reģiona attīstību un paaugstinās tur dzīves līmeni.

Tomēr tibetiešu tiesību aizstāvji pauž satraukumu, ka katrs jauns satiksmes maršruts paplašina iespējas iepludināt Tibetā vairāk ķīniešu un tādējādi atšķaidīt tibetiešu unikālo budistu kultūru.


LETA