Pasaulē
2012. gada 4. janvāris, 15:53

Ķīna dramatiski samazina izklaidējošo televīzijas šovu skaitu

Jauns.lv

Pekinai tiecoties ierobežot Rietumu ietekmi Ķīnas kultūrā, Ķīnas satelīta raidorganizācijas par vairāk nekā divām trešdaļām samazinājušas vakara izklaides šovu skaitu, vēsta aģentūra "Siņhua".

Šovu skaits dramatiski samazināts, vadoties no Ķīnas Valsts radio, kino un televīzijas pārvaldes (SARFT) rīkojuma, kas aizliedz raidorganizācijām pārmērīgi pārraidīt izklaidējošas programmas un nosaka, ka no 1.janvāra ik vakaru vismaz divas stundas jāpārraida ziņas.

"Satelītkanāli sākuši pārraidīt programmas, kas veicina tradicionālos tikumus un galvenās sociālistiskās vērtības," atsaucoties uz SARFT, otrdien pavēstīja "Siņhua".

Ja agrāk katru nedēļu izdevīgajās vakara stundā tika demonstrēti 126 šovi, tad tagad to skaits sarucis līdz 38, ziņo aģentūra.

Vienlaikus ar šovu skaita dramatisko samazināšanu Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao šonedēļ nāca klajā ar brīdinājumu, ka naidīgas varas tiecas rietumnieciskot Ķīnu.

Komunistiskās partijas žurnālā publicētā rakstā prezidents pauda pārliecību, ka naidīgo Rietumu spēku galvenie mērķi ir ideoloģijas un kultūras sfēras, kā arī aicināja pielikt lielākas pūles, lai palielinātu Ķīnas kultūras ietekmi ārvalstīs.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā Ķīnā vērojama kontroles pastiprināšana pār internetu un mediju industriju.

Pēdējos desmit gadus Pekina ir iedrošinājusi valsts vadītos medijus palielināt savstarpējo konkurenci un mazāk paļauties uz valsts subsīdijām, kas ir novedis pie salīdzinoši kritiskākas notikumu atspoguļošanas un dzīvīgākām programmām.

Tomēr šīs tendences un mikroblogošanas vietņu augošā popularitāte nav nākusi par labu valdības pūliņiem kontrolēt sabiedrisko domu.

Lai "uzlabotu pozitīvu publicitāti" un vadītu sabiedrisko domu "karstos un grūtos sociālos jautājumos", oktobrī Komunistiskās partijas līderi deva rīkojumu pastiprināt kontroli pār sociālo tīklu vietnēm un medijiem.

Ķīnā ir pasaulē lielākais televīzijas skatītāju skaits, un tiek lēsts, ka mediji ir pieejami 95% no kopējā valsts iedzīvotāju skaita, kas sasniedzis 1,3 miljardus.

"Siņhua" precīzi neatklāja, kuri šovi ir izņemti no apgrozības, bet ziņoja, ka to vidū ir randiņu un sarunu šovi, kā arī "sliktas gaumes" programmas.

LETA